Na hlavný obsah

Blinken žiadal Lavrova, aby Rusko volilo na riešenie krízy okolo Ukrajiny diplomaciu

Rozhovor bol profesionálny a otvorený.

Blinken žiadal Lavrova, aby Rusko volilo na riešenie krízy okolo Ukrajiny diplomaciu
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov. Foto: TASR

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v utorkovom (1. 2.) telefonáte so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval Rusko, aby volilo v kríze okolo Ukrajiny diplomaciu.

Hovoril tiež o nutnosti okamžitého stiahnutia ruských vojakov a vojenskej techniky od ukrajinskej hranice. Lavrov povedal, že USA súhlasia s ďalším rokovaním o bezpečnostných otázkach, ktoré znepokojujú Rusko.

Zdroj z amerického ministerstva zahraničia citovaný agentúrou Reuters tridsaťminútové rokovanie ministrov označil za „profesionálne a otvorené“.

„Minister zahraničia zdôraznil, že USA spolu s partnermi a spojencami chcú pokračovať vo výmene názorov s Ruskom v otázke vzájomnej bezpečnosti. Povedal tiež, že nová invázia (Ruska) na Ukrajinu bude mať rýchle a vážne dôsledky,“ uvádza sa vo vyhlásení Blinkenovho úradu.

Rusko popiera obavy

Rusko, ktoré roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských separatistov v Donbase, k hranici s Ukrajinou stiahlo asi 100 000 vojakov. Popiera obavy Západu, že pripravuje inváziu do susednej krajiny, avšak spísalo zoznam bezpečnostných záruk, ktoré od Západu požaduje. Patrí k nim uistenie, že sa NATO nebude rozširovať ďalej na východ a neprijme za člena Ukrajinu.

Rusko poslalo vojakov aj do Bieloruska, no tvrdí, že je to kvôli ich účasti na vojenskom cvičení, ktoré sa bude konať od 10. do 20. februára.

Očakáva sa, že by sa ruský prezident Vladimir Putin, ktorý o Ukrajine naposledy hovoril v decembri, mohol k veci vyjadriť po utorkovom rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Putin v utorok (1. 2.) hovoril telefonicky s talianskym premiérom Mariem Draghim, ktorý tiež upozornil, že ďalšie zhoršenie krízy bude mať vážne dôsledky. V minulosti sa ruský prezident dvakrát spojil s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova by mohol v najbližších dňoch hovoriť aj s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktorý má v utorok (1. 2.) rokovať v Kyjeve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet