Na hlavný obsah

Blinken zrušil schôdzku s Lavrovom, podľa neho už nemá zmysel

Neverí, že by bolo ich stretnutie produktívne.

Blinken zrušil schôdzku s Lavrovom, podľa neho už nemá zmysel
Šéf americkej diplomacie Antony Blinken a jeho ruský rezortný kolega Sergej Lavrov. Foto: TASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok (22. 2.) oznámil, že zrušil schôdzku so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, ktorá sa mala konať vo štvrtok (24. 2.) v Ženeve. Podľa Blinkena nemá schôdzka zmysel po tom, čo Rusko uznalo nezávislosť samozvaných republík na východe Ukrajiny, píše agentúra AP.

Stretnutie šéfov diplomacií zrušilo neskôr aj Francúzsko. Tamojší minister zahraničia Jean-Yves Le Drian, ktorý sa mal stretnúť s Lavrovom v piatok (25. 2.), obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z porušenia medzinárodných záväzkov vrátane minských dohôd, uviedla agentúra AFP.

Ako povedal Blinken novinárom, kroky Ruska naznačujú, že Moskva nemyslí diplomatické riešenie krízy vážne. Podľa Blinkena je rozhodnutie Putina uznať nezávislosť samozvaných republík v Donbase porušením medzinárodného práva. Zdôraznil, že nasadenie ruských jednotiek do týchto oblastí predstavuje začiatok invázie.

Blinken podľa svojich slov dúfal v mierové riešenie prostredníctvom diplomacie, ale neverí, že by stretnutie s Lavrovom bolo tejto chvíli produktívne.

Šéf ruskej diplomacie v pondelok (21. 2.) oznámil, že sa plánuje vo štvrtok stretnúť so svojím americkým náprotivkom v Ženeve. O pripravovanej schôdzke informovalo už koncom minulého týždňa ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že Blinken je pripravený stretnúť sa s Lavrovom, ak dovtedy Rusko nenapadne Ukrajinu.

Ani stretnutie hláv štátov

Ani schôdzka amerického prezidenta Joea Bidena so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom nie je momentálne v pláne, uviedla v utorok hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

Tá výslovne nevylúčila, že sa v budúcnosti uskutoční stretnutie, ale povedala, že Biden sa s Putinom nestretne dovtedy, kým Rusko nedeeskaluje situáciu na Ukrajine stiahnutím svojich jednotiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet