Na hlavný obsah

Bol symbolom maďarskej demokracie. Bývalý prezident Göncz sa narodil pred 100 rokmi

Komunisti ho odsúdili na doživotie.

Bol symbolom maďarskej demokracie. Bývalý prezident Göncz sa narodil pred 100 rokmi
Na archívnej snímke z 9. júna 2013 bývalý maďarský prezident Árpád Göncz v Budapešti. Foto: TASR/AP

Árpád Göncz bol spisovateľom, štátnikom, prekladateľom a politikom, ktorý 10 rokov stál na čele postkomunistického Maďarska ako prezident. Jeho hlavným cieľom vždy bolo zaistenie sociálnej spravodlivosti, životnej úrovne občanov a ich slobôd. Nie nadarmo patril k najobľúbenejším politikom v krajine. Narodil sa presne pred 100 rokmi.

Göncz sa narodil 10. februára 1922 v Budapešti. V roku 1944 ukončil vo svojom rodisku štúdium práva na Univerzite Petra Pázmaňa – v tom istom roku ho povolali do armády. Prevelili ho do Nemecka, avšak dezertoval a pridal sa k účastníkom odboja.

Hneď po vojne na jeseň roku 1945 sa začal politicky aktivizovať, keď vstúpil do Nezávislej maloroľníckej strany (FKgP). Tú však komunisti v 1948 rozpustili a Göncz postupne vystriedal prácu pomocného robotníka, zvárača či potrubára.

Pochádzal zo skromných pomerov. Agentúra Reuters v tejto súvislosti uviedla, že keď sa v roku 1946 ženil, musel si na svadbu so Zsuzsannou Göntérovou požičať sako a nohavice. Spolu mali štyri deti.

Odsúdili ho na doživotie

V rokoch 1952–56 študoval na Poľnohospodárskej univerzite v Gödöllö. V tomto období sa aktívne zapojil do maďarského protikomunistického povstania, ktoré na jeseň roku 1956 krvavo potlačili sovietske tanky.

Bol spoluautorom memoranda maďarského nezávislého demokratického hnutia, maďarskej emigrácii v západnej Európe sa mu podarilo vo februári 1957 prepašovať rukopis ústrednej postavy revolúcie Imreho Nagya. Skončil vo väzení a v auguste 1958 ho odsúdili na doživotie – jeho spis mal 450 strán. Po siedmich rokoch ho z väzenia v roku 1963 prepustili na slobodu.  

Po všeobecnej amnestii sa Göncz venoval literárnej tvorbe, ale najmä prekladom z angličtiny. Preložil desiatky kníh, medzi nimi aj Tolkienovho Pána prsteňov. Je autorom viacerých divadelných hier i knižných publikácií.

V 80. rokoch sa opäť čoraz viac zapájal do politického diania. Stal sa zakladajúcim členom Siete slobodných iniciatív (SZKH) a Výboru pre historickú spravodlivosť (TIB) a v novembri 1988 spoluzakladal tiež Zväz slobodných demokratov (SZDSZ).

„Moje politické presvedčenie má jednoznačne tri znaky – kresťanský, humanistický a ľavicový,“ hovoril politik, ktorého ľudia familiárne prezývali Árpi bácsi (ujo Árpi).

Prvý demokratický prezident

Ako osobnosť maďarskej demokratickej opozície zvolili Árpáda Göncza poslanci Národného zhromaždenia 3. augusta 1990 za prezidenta Maďarskej republiky. Po zmene režimu sa tak stal prvou demokraticky zvolenou hlavou štátu. Ako predseda parlamentu zastával post hlavy štátu už od 2. mája 1990. V prezidentskom úrade bol dve volebné obdobia, do 3. augusta 2000.

Stál na čele krajiny v čase, keď Maďarsko prešlo zo štátom riadeného hospodárstva k trhovej ekonomike a nastúpilo cestu do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Členom NATO sa stalo Maďarsko v roku 1999 a EÚ v roku 2004.

Výrazne prispel k pokojnému prechodu Maďarska k demokracii. Svojím podielom na oslobodení Maďarska a podporou zjednotenia Nemecka sa mimoriadne zaslúžil o spojenie východnej a západnej Európy.

Árpád Göncz, jeden z najpopulárnejších maďarských politikov, nositeľ slovenského štátneho vyznamenania Rad bieleho dvojkríža I. triedy (2000), zomrel 6. októbra 2015 v Budapešti v kruhu svojej rodiny vo veku 93 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet