Na hlavný obsah

Borrell: Návšteva Macrona v Rusku priniesla určité zmiernenie napätia

Stretnutie bolo pozitívnym signálom.

Borrell: Návšteva Macrona v Rusku priniesla určité zmiernenie napätia
Na snimke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR

Návšteva francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Rusku priniesla „určité zmiernenie napätia“ v kríze medzi Západom a Moskvou okolo Ukrajiny, ale nie „zázrak“, vyhlásil v utorok (8. 2.) šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Citovala ho tlačová agentúra AFP.

„Pokiaľ sú ľudia ochotní sadnúť si za stôl a rozprávať sa, myslím si, že je nádej neísť do vojenskej konfrontácie,“ povedal Borrell novinárom na konci svojej návštevy vo Washingtone.

V tomto zmysle bolo Macronovo pondelkové (7. 2.) stretnutie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom „pozitívnym signálom“ a „dobrou iniciatívou“, dodal Borrell.

„Myslím si, že išlo o krok uvoľňujúci medzinárodné napätie,“ zdôraznil šéf diplomacie EÚ.

Rusko zhromaždilo pri svojej hranici s Ukrajinou vyše 100 000 vojakov, čo vyvolalo obvinenia Spojených štátov a európskych krajín, že Moskva sa pripravuje na inváziu.

Moskva odmieta, že má v pláne vpád na Ukrajinu, a žiada od USA a NATO rozsiahle bezpečnostné záruky – napríklad to, aby sa Aliancia už nerozširovala smerom na východ.

V súčasnosti prebiehajú intenzívne diplomatické aktivity na odvrátenie vojny. Borrell predtým označil situáciu v Európe za najnebezpečnejšiu od skončenia studenej vojny.

Problém ešte nie je vyriešený

Povedal, že po stretnutí Macrona s Putinom videl „konkrétne“ riešenia krízy a od ruského lídra dostal ubezpečenia, že už nenastane ďalšie vyostrovanie.

Napriek pocitom optimizmu Borrell vyhlásil, že problém „ešte nie je vyriešený“.

„Návšteva prezidenta Macrona v Moskve bola dôležitá, ale nepriniesla zázrak,“ uviedol Borrell a doplnil, že zo strany Ruska nevidieť žiadne náznaky zmierňovania krízy.

Pre ruských predstaviteľov nie je najdôležitejšia Ukrajina, ale „nová bezpečnostná architektúra v Európe“, povedal Borrell s tým, že „o túto architektúru bojujú“.

„Vyvíjajú tlak na Ukrajinu, aby dosiahli rokovania o niečom, čo je pre nich dôležité – o rozširovaní NATO a bezpečnostných obavách, ktoré majú,“ vysvetlil Borrell.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet