Na hlavný obsah

Bratislava plánuje rekonštrukciu hlavnej stanice, so štátom vyhlásia architektonickú súťaž

Pred vyhlásením zaobstarajú sériu podkladov.

Bratislava plánuje rekonštrukciu hlavnej stanice, so štátom vyhlásia architektonickú súťaž
Na snímke priechod pre chodcov pred Hlavnou železničnou stanicou v Bratislave. Foto: TASR

Ministerstvo dopravy SR, Železnice SR a mesto Bratislava v utorok (8. 2.) podpísali memorandum o príprave medzinárodnej architektonickej súťaže na rekonštrukciu bratislavskej hlavnej stanice a jej priľahlého územia. Informovali o tom minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina), primátor Bratislavy Matúš Vallo a generálny riaditeľ Železníc Slovenskej republiky Miloslav Havrila.

„Nepoznám nikoho, komu by sa bratislavská hlavná stanica páčila. To, ako to vyzerá dnes je dôsledkom najmä toho, že štát nikdy nemal peniaze. Štát nikdy nebude mať peniaze na tak rozsiahlu rekonštrukciu. Sme odsúdení na spoluprácu,“ povedal Doležal s tým, že chcú pripraviť projekt, ktorý by bol atraktívny pre súkromného investora. „Nechcem sa ďalej hanbiť, toto je vstupná brána na Slovensko,“ dodal.

Vallo tvrdí, že vzhľad stanice momentálne nezodpovedá tomu, ako by mal vyzerať verejný priestor. „Budeme na tom naozaj pracovať, riešenie je možné urobiť len v úzkej spolupráci medzi mestom a štátom,“ uviedol primátor.

„Pred vyhlásením súťaže musíme zaobstarať sériu podkladov, aby sme vedeli, ako má vyzerať naša otázka. Či ide o urbanisticko-ekonomickú štúdiu, ktorá preverí ekonomické hľadiská, ale aj dopravnú štúdiu, ktorá preverí všetky dôležité dopravné súvislosti územia,“ doplnil Vallo.

Vallo podotkol, že do realizácie víťazného návrhu môžu prejsť roky, no avizoval isté zlepšenia v okolí stanice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko