Na hlavný obsah

Bratislava má novú prírodnú rezerváciu Vydrica

Jej obyvatelia sa v nej budú môcť prechádzať aj naďalej.

Bratislava má novú prírodnú rezerváciu Vydrica
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hlavné mesto Bratislava má od utorka (1. 2.) novú prírodnú rezerváciu Vydrica. Do areálu rezervácie budú môcť naďalej chodiť obyvatelia pešo aj na bicykloch, priblížil minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

„Treba poďakovať všetkým aktivistom, ktorí 17 rokov neustále bojovali za vyhlásenie Vydrice za prírodnú rezerváciu,“ povedal Budaj, ktorý verí, že pre budúce generácie Bratislavčanov zostane Vydrica naďalej obľúbeným miestom oddychu.

Rezervácia má plochu 483 hektárov, väčšina jej územia bude v najprísnejšom piatom stupni ochrany. Pohyb po turistických chodníkoch a cyklotrasách rezort životného prostredia však neobmedzil, naopak, jedna nová trasa pre cyklistov ešte pribudne. Lokalita má špecifický režim kombinujúci ochranu prírody a intenzívne rekreačné využitie.

Povolené je aj opekanie, hubárčenie a organizácia športových či telovýchovných podujatí. Ťažba dreva i výstavba v lokalite Vydrice aj sú naďalej zakázané.

Budaj informoval, že podobné rezervácie by mali vznikať po celom Slovensku. V niektorých chránených častiach dovolia lov diviakov a inej premnoženej zveri, pretože ohrozujú obydlia obyvateľov a vinohrady v blízkosti prírodnej rezervácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny