Na hlavný obsah

Breivika čoskoro prevezú do väzenia neďaleko ostrova Utöya, kde vraždil

Väznicu od ostrova delí asi desať kilometrov.

Breivika čoskoro prevezú do väzenia neďaleko ostrova Utöya, kde vraždil
Na snímke nórsky terorista Anders Breivik. Foto: SITA/AP

Nórskeho masového vraha Andersa Behringa Breivika prevezú čoskoro do iného nápravného zariadenia. Ide o súčasť dávnejšie dohodnutého plánu, že mu bude vo väzbe poskytnuté nové prostredie. Informovala o tom v utorok (8. 2.) agentúra AFP.

Podľa úradu pre výkon trestu bude Breivik premiestnený z väzenského ústavu v Skiene, kde si trest odpykáva od roku 2013, do zariadenia v meste Ringerike. Tam bude pokračovať vo výkone trestu za rovnakých podmienok.

Zariadenie Ringerike leží na brehu jazera Tyrifjorden, v ktorom sa nachádza niekoľko ostrovov, vrátane ostrova Utöya, kde sa v lete roku 2011 odohral jeden z Breivikových útokov. Väznicu od ostrova delí asi desať kilometrov, poznamenala AFP.

V roku 2012 Breivika odsúdili na 21 rokov väzenia, to je v Nórsku maximálny možný trest, ktorý však môže byť neobmedzene predlžovaný v prípade, že by odsúdený stále predstavoval hrozbu pre spoločnosť.

O podmienečné prepustenie mohol Breivik požiadať po prvý raz až po desiatich rokoch.

Súd: Pravdepodobne bude schopný vraždiť aj ďalej

Súd v Osle, ktorý ešte pred rokmi rozhodol o Breivikovej vine, už v čase udelenia trestu uviedol, že muž bude s veľkou pravdepodobnosťou schopný vraždiť aj po odpykaní stanoveného trestu.

Breivik, ktorý sa dlhodobo sťažoval na podmienky vo väznici v  Skiene, požiadal o podmienečné prepustenie. Súd však minulý týždeň túto jeho žiadosť zamietol.

Vo svojom rozhodnutí okresný súd v kraji Telemark uviedol, že „existuje jasné riziko, že (Breivik) sa vráti k správaniu, ktoré viedlo k teroristickým útokom z 22. júla (2011)“. Od roku 2017 začal Breivik oficiálne používať nové meno Fjotolf Hansen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet