Na hlavný obsah

Britským aerolinkám chýbajú zamestnanci, vymysleli preto nový program

British Airways prepustila v roku 2020 až 10 000 ľudí.

Britským aerolinkám chýbajú zamestnanci, vymysleli preto nový program
Cestujúci čakajú v odletovej hale, v pozadí je lietadlo britskej leteckej spoločnosti British Airways. Foto: TASR

Jeden deň pilotom lietadla, druhý deň ako obsluha na palube. Britské aerolinky majú vážne problémy s počtom zamestnancov pred blížiacou sa letnou sezónou.

Vymysleli preto program, v rámci ktorého sa zamestnanci učia zvládnuť aj iné profesie. S nízkym počtom pracovníkov zápasí aj hlavné londýnske letisko Heathrow. Plánuje preto prijať približne 20 000 ľudí. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Viliam Ovsepian.

Postupné rušenie opatrení zvyšuje tlak na leteckých prepravcov, no aj na letiská. Britské aerolinky v nádeji získať späť prepustených pracovníkov sa im preto rozhodli k výplate pridať aj jednorazový 10 % bonus.

Záujemcov je málo

Záujemcov je však zatiaľ málo, aby sa cestujúci nemuseli obsluhovať sami, spoločnosť skúša naverbovať na paluby lietadiel aj pracovníkov kancelárií či pilotov.

British Airways v písomnom stanovisku uviedlo, že nový vzdelávací program má slúžiť všetkým zamestnancom, aby si vyskúšali aj operatívnu činnosť.

Navštívia nové destinácie, spoznajú sa navzájom a zistia, aké je to pracovať počas letu na palube lietadla. Niektorí zamestnanci odsudzujú stratégiu. Tvrdia, že ide o zúfalý pokus zachrániť reputáciu spoločnosti.

V roku 2020, aj napriek štátnym dotáciám, firma prepustila viac ako 10 000 ľudí. Pred letnou sezónou plánujú urobiť nábor nových ľudí aj iné európske letecké spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika