Na hlavný obsah

Čakacie doby na slovensko-ukrajinských hraniciach sú dlhé, vybavujú aj ľudí z tretích krajín

Za nedeľu prešlo hranicami 14 900 ľudí.

Čakacie doby na slovensko-ukrajinských hraniciach sú dlhé, vybavujú aj ľudí z tretích krajín
Slovensko-ukrajinský hraničný priechod pre peších vo Veľkých Slemenciach. Foto: TASR

Na hraniciach s Ukrajinou zaznamenávajú stály nápor prichádzajúcich žien. Na všetkých hraničných priechodoch denne vybavujú tisíce ľudí. Od pondelka (28. 2.) majú celý proces ešte zrýchliť hotspoty. Situáciu mapovala redaktorka RTVS Viktória Doričová pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Dlhé čakanie

Na hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom stále prichádzajú ľudia. Informácie od žien, ktoré tými hranicami prešli, ktoré RTVS získala, sú také, že v radoch čakajú veľmi dlho – 4 až 8 hodín na ukrajinskej strane.

Tieto čakacie doby sú omnoho kratšie, ako tomu je na poľských hraniciach. Najnovšia informácia od hraničnej polície je taká, že za nedeľu (27. 2.) prešlo slovensko-ukrajinské hranice 14 900 ľudí, z toho viac ako polovica prešla priechodom cez Vyšné Nemecké, konkrétnejšie okolo 8 000.

Podľa štatistík nezaregistrovali na hraniciach ani veľa nelegálnych pokusov o prechod hranice. Čísla sú podobné, ako je to v bežný čas, za posledný týždeň to bolo 17 ľudí.

Aj ľudia z tretích krajín

Zo 14 900 ľudí, ktorí prešli hraničnými priechodmi, bolo vyše 10 000 Ukrajincov, zvyšok bol z iných krajín, takzvaných tretích krajín, ktorých colníci a policajti teraz vybavujú ako Ukrajincov.

Na to, aby sa priechod ešte zrýchlil, majú od pondelka slúžiť hotspoty – vybavovacie boxy, ktoré budú slúžiť policajtom a colníkom na to, aby rýchlejšie a efektívnejšie vybavili ešte viac ľudí a už na tých slovenských stranách nemuseli čakať, keďže ten náraz je od piatku vysoký.

Pre porovnanie, v piatok prešlo slovensko-ukrajinské hranice 10 000 ľudí a v najbližších dňoch čakajú ešte ďalšie zvýšenie, tak tie hotspoty v priebehu dňa už začnú fungovať.

Podľa informácií od hraničnej polície sú postavené všetky, a to v Uliči, ktoré budú slúžiť prioritne pre ľudí, ktorí prejdú takzvanú zelenú hranicu, potom Ubli, vo Vyšnom Nemeckom a vo Veľkých Slemenciach.

V priebehu nasledujúcich dní je možné, že sa postaví aj ďalší vybavovací hotspot v Čiernej nad Tisou. V piatok (25. 2.) ešte riešia pripojenie na internet a na špeciálne systémy, aby to bolo ešte rýchlejšie a postupne by mali začať nabiehať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál