Na hlavný obsah

Čaro dvojkových rokov. Ramsayho tím je krok od historického úspechu

Podceňovaný tím môže prekonať legendy slovenského hokeja.

Čaro dvojkových rokov. Ramsayho tím je krok od historického úspechu
Slovenskí hokejisti oslavujú postup do semifinále olympijského turnaja. Foto: TASR

Od najväčšieho úspechu slovenského hokeja – zisku titulov majstra sveta – uplynie v roku 2022 už 20 rokov. Okrem zlata z Göteborgu 2002 získala slovenská hokejová reprezentácia ešte tri medaily – tú poslednú na MS 2012, keď zo šampionátu v Švédsku a Fínsku priviezla nečakané striebro. Na nasledujúci veľký úspech čakali slovenskí fanúšikovia ďalších 10 rokov.

Jedna výhra od medaily

Tím, ktorému dal tvár kanadský tréner Craig Ramsay, sa na zimných olympijských hrách v Pekingu prebojoval už do semifinále. Po úvodných prehrách s Fínskom a Švédskom prišli tri víťazstvá v rade – Slováci postupne zdolali Lotyšsko, Nemecko a vo štvrťfinále aj USA. Od historického úspechu – zisku medaily na olympijských hrách – ich delí už len jeden úspešný duel.

„Čo mám na to povedať. Výkon všetkých chlapcov bol výborný. Ukázali toľko odvahy, vôľu obetovať sa, blokovali strely. Robili všetko, čo bolo treba,“ chválil hráčov Ramsay.

Súperom Slovákov v semifinále budú Fíni. Skúsený tím s vekovým priemerom nad 30 rokov bol už pred turnajom jedným z najväčších favoritov na zlato.

Hráči z extraligy môžu prekonať Šatana, Demitru a spol.

K zisku cenného kovu bola slovenská reprezentácia blízko už na ZOH vo Vancouveri 2010. Po prehrách v semifinále s domácimi Kanaďanmi a v súboji o bronz aj s Fínmi však napokon obsadila „nepopulárne“ štvrté miesto.

To, čo sa pred dvanástimi rokmi nepodarilo hviezdami nabitému tímu okolo súčasného generálneho manažéra reprezentácie Miroslava Šatana, Pavla Demitru, Mariána Gáboríka, Mariána Hossu, Žigmunda Pálffyho či Zdena Cháru, môžu dosiahnuť ich nasledovníci v Pekingu. 

Sklamanie slovenských hokejistov po prehratom zápase o bronz na ZOH 2010
Sklamanie slovenských hokejistov po prehratom zápase o bronz na ZOH 2010.Foto: ČTK
Foto: ČTK

Dnešný tím také hviezdy nemá. Tvoria ho však šikovní, pracovití hráči, ochotní dodržiavať Ramsayho systém.

„Vytvoriť tím nie je nikdy jednoduchý proces. Už dlho si myslím, že na našom tíme je dobrá rýchlosť a aký tlak dokážeme vytvárať na ostatné tímy. Ak budeme na tom stavať, môžeme hrať dobre,“ vravel tréner pred olympiádou.

Do nominácie sa dostalo aj päť hráčov z domácej Tipos extraligy – Adrián Holešinský, Šimon Nemec, Peter Zuzin, Pavol Regenda a Samuel Takáč. Deväť hráčov je z českej extraligy, šiesti z KHL, dvaja z najvyššej fínskej i švajčiarskej súťaže. Obranca Samuel Kňažko hrá v zámorskej WHL, spolu s ním a Nemcom je v tíme aj tretí tínedžer – Juraj Slavkovský – s piatimi gólmi doteraz najlepší strelec olympijského turnaja.

Slováci: Ešte sme nepovedali posledné slovo

Hoci už teraz prekonali očakávania, s ktorými do Pekingu cestovali, slovenskí hokejisti sa uspokojiť nechcú. Cítia šancu na medailu.

„Teraz sa vo vnútri chvejem, ale chce to pokoj. Musíme sa pripraviť na ďalšie zápasy, ešte máme čo ukázať, je v nás viac,“ povedal bezprostredne po štvrťfinálovom zápase pred mikrofónom RTVS obranca Martin Marinčin.

„Myslím si, že tento tím má na medailu. Máme veľkú silu,“ vyhlásil Pavol Regenda, hráč extraligových Michaloviec.

„Je to skvelá šanca, ešte sa to pre nás nekončí. Ideme ďalej,“ dodal strelec víťazného gólu Peter Cehlárik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport