Na hlavný obsah

Časť ruských manévrov sa čoskoro skončí, oznámil ruský minister obrany

Armáda spustila v uplynulých týždňoch niekoľko vojenských cvičení.

Časť ruských manévrov sa čoskoro skončí, oznámil ruský minister obrany
Na snímke z 2. februára 2022 ruské a bieloruské tanky počas spoločného vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Časť ruských vojenských cvičení, ktoré sa v súčasnosti konajú v rôznych častiach krajiny na súši i na mori, ako i v Bielorusku, sa chýli ku koncu. Oznámil to v pondelok (14. 2.) ruský minister obrany Sergej Šojgu, informovala agentúra Interfax.

„Časť vojenských cvičení sa blíži k svojmu koncu, časť sa skončí v blízkom čase,“ uviedol Šojgu počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Cvičenia prebehajú takmer v celom Západnom vojenskom okruhu, zúčastňujú sa na nich prakticky všetky flotily — a to v Barentsovom mori, Čiernom mori, Baltskom mori… Zúčastňujú sa na nich vojská prakticky všetkých vojenských okruhov,“ pokračoval šéf rezortu obrany.

Vojenské manévre

Ruská armáda spustila v uplynulých týždňoch niekoľko vojenských cvičení. V sobotu (12. 2.) sa začali ruské námorné manévre napríklad v Čiernom mori.

Na týchto cvičeniach sa zúčastňuje vyše 30 ruských vojenských plavidiel, ako i vzdušné a pobrežné sily. Počas cvičení budú jednotky nacvičovať obranu polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Ruská armáda oznámila, že v súvislosti s týmito manévrami uzatvára pre lodnú dopravu dve oblasti v Čiernom mori a jednu oblasť v Azovskom mori, a to od 13. do 19. februára.

Minulý týždeň 10. februára sa začali spoločné rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022, ktoré sa konajú na území Bieloruska. Tieto cvičenia trvajú do 20. februára a Moskva i Minsk už skôr potvrdili, že sa po ich ukončení ruskí vojaci vrátia na miesta svojho trvalého umiestnenia.

Ruské ministerstvo obrany tiež 20. januára informovalo o začiatku rozsiahlych námorných cvičení vo viacerých vodách morí, ktoré obklopujú ruské územie, i v Tichom a Atlantickom oceáne. Na týchto cvičeniach sa zúčastňuje približne 140 plavidiel a vyše 10 000 ruských vojakov.

Okrem toho ruská armáda informovala aj o plánovaných pohyboch ruských vojenských plavidiel vo vodách Stredozemného mora.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet