Na hlavný obsah

Časť ruských vojakov sa vracia od hraníc na svoje základne

Zelenskyj adresoval politikom výzvu na návrat do Ukrajiny.

Časť ruských vojakov sa vracia od hraníc na svoje základne
Na snímke ruské vojenské stroje pri ukrajinských hraniciach. Foto: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Časť ruských vojenských síl rozmiestnených v blízkosti ukrajinských hraníc sa vracia na svoje základne. V utorok (15. 2.) o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

„Jednotky z južného a západného vojenského okruhu po splnení svojich úloh začali nastupovať do prostriedkov železničnej a cestnej dopravy a dnes sa začnú presúvať na svoje vojenské základne,“ povedal hovorca rezortu obrany v Moskve, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Západ, ale najmä USA, už týždne upozorňujú, že Rusko by mohlo napadnúť Ukrajinu, keďže v blízkosti jej hraníc sústredilo vyše 100 000 vojakov a v posledných dňoch vykonáva v južnom Bielorusku spoločné cvičenie s tamojšou armádou.

Zelenského výzva

Noviny Politico s odvolaním sa na vlastné zdroje informovali, že americký prezident Joe Biden počas piatkového (11. 2.) rozhovoru so svojimi transatlantickými spojencami tvrdil, že Rusko môže zaútočiť na Ukrajinu 16. februára. Podobne sa vyjadrili aj niektoré ďalšie spravodajské servery.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v pondelok (14. 2.) stanovil, že streda bude na Ukrajine Dňom jednoty. Podnikateľov a politikov, ktorí v uplynulých dňoch odcestovali z Ukrajiny, vyzval, aby sa do 24 hodín vrátili.

V prípade, že jeho výzva nevypočujú, „my všetci, ako krajina, ako jej vedenie, budeme musieť vyvodiť vážne závery“. „Verte mi, určite ich urobíme,“ vyhlásil.

Podľa Zelenského len 13. februára odletelo z Ukrajiny 30 charterových letov. „Myslím si, že zostávajú tí spoľahliví. Zostávajú tu občania Ukrajiny a im všetkým sa chcem poďakovať,“ uviedol Zelenskyj. Spresnil, že jeho vlastná rodina zostáva na Ukrajine a nechystá sa ju opustiť.

Schallenbergova kritika

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg kritizoval odchod diplomatov viacerých krajín z Kyjeva. „Považujem za problematický signál k ľuďom na Ukrajine, ak niekto predčasne sťahuje vlastných diplomatov,“ povedal Schallenberg pre médiá nemeckej skupiny Funke.

Dodal, že rozhodol, že „spolupracovníci rakúskeho veľvyslanectva tam musia zostať práve v tejto nestabilnej situácii, a to až dovtedy, kým to ešte bude ako-tak prijateľné“.

„Sme otvorení k serióznym rozhovorom s Moskvou, ale vysielame tiež jasný signál, že ak nastane ďalšia vojenská agresia smerom k Ukrajine, Rusko by postihli závažné politické a hospodárske následky,“ dodal šéf diplomacie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet