Na hlavný obsah

Centrálna banka Ruska nebude môcť voľne narábať s devízami. Čo spôsobí odpojenie od Swiftu?

Rusko má veľké rezervy cudzích mien.

Západ chce novými sankciami ochromiť možnosti Moskvy financovať vojnu na Ukrajine. Lídri západných mocností sa dohodli, že časť ruských komerčných bánk odstrihnú od dôležitého platobného systému SWIFT a paralyzujú Centrálnu banku Ruskej federácie. Cieľom opatrení je vyvolať v krajine vysokú infláciu a ekonomický prepad.

Rusko je jednou z krajín s najväčšími rezervami cudzích mien. Devízy, teda doláre či eurá z predaja ropy a zemného plynu sa v posledných rokoch hromadili v centrálnej banke. Po zavedení sankcií však s nimi inštitúcia nebude môcť voľne narábať. Rusko tieto prostriedky využívalo napríklad na stabilizáciu kurzu rubľa.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak sa teda zbavovali zahraniční investori rubľa a preto začal klesať, tak oni začali robiť protioperácie, aby ho zadržali, aby ho ustabilizovali. Toto je jedna z funkcií, na ktoré devízové rezervy slúžia a, samozrejme, že je to významný stabilizačný prvok pre celý bankový sektor,“ hovorí ekonóm a bývalý guvernér Národnej banky Slovenska Ivan Šramko.

„A, vzhľadom na to, že Rusko je nielen vývozca za devízy, ale aj dováža množstvo tovarov, tak potrebuje mať nejaké rezervy, aby dokázali plniť tieto svoje funkcie,“ dopĺňa.

Západ rozhodol aj o odstrihnutí Ruska od platobného systému SWIFT. Jeho prostredníctvom si 11 000 finančných inštitúcií vo viac ako 200 krajinách sveta vymieňa informácie. Organizácia, ktorá systém prevádzkuje, sídli v Belgicku.

„SWIFT je medzinárodná spoločnosť, ktorá bankám priraďuje identifikačný kód a jej hlavnou úlohou je najmä to, aby zabezpečila bezpečné a stabilné prepojenie medzi týmito bankami, prostredníctvom ktorého si oni potom vymieňajú informácie o finančných transakciách,“ vysvetlila hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika