Na hlavný obsah

Ceny silovej elektriny pre domácnosti sa najbližšie tri roky nebudú navyšovať

Daň z nadmerného zisku z elektriny z jadra nebude.

Ceny silovej elektriny pre domácnosti sa najbližšie tri roky nebudú navyšovať
Ilustračná snímka- elektrické vedenie. Foto: RTVS

Ministerstvá hospodárstva a financií sa dohodli so Slovenskými elektrárňami (SE) na riešení stabilizácie cien elektriny pre domácnosti na nasledujúce tri roky. Nezavedie sa avizovaná daň z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou, ktorú vyrábajú jadrové elektrárne.

V praxi to znamená, že na základe dohody rezortov so SE sa bude silová elektrina predávať pre domácnosti stabilne za 61 eur a 21 centov za megawatthodinu počas rokov 2021 až 2024, a to bez ohľadu na vývoj veľkoobchodných cien elektriny na trhoch. Oznámil to v stredu (16. 2.) minister financií Igor Matovič (OĽANO).

„Slovenské elektrárne poskytnú slovenským domácnostiam regulovanú cenu elektriny, teda za úplne rovnaké ceny, aké sú dnes – 61,21 eur v tomto roku a aj v rokoch 2023 a 2024. Garantujeme stabilné ceny elektriny bez ohľadu na to, ako budú ceny rásť,“ priblížil.

Počas spomenutého obdobia nebude vláda dodatočne zdaňovať SE a tzv. jadrovú daň stiahne z rokovania NR SR. „Najbližšie dva roky sa cena silovej elektriny nezmení. Garantujú to Slovenské elektrárne. Sťahujeme zákon o dani z nadmerného zisku a zaväzujeme sa, že vláda nepodnikne kroky k zavedeniu nejakého podobného daňového zaťaženia, ktoré sme minulý týždeň na vláde schválili,“ dodal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Pri súčasnom vývoji cien energií ministerstvo financií odhadlo, že v roku 2023 by domácnosti platili za elektrinu viac než 148 eur za megawatthodinu, o rok neskôr vyše 112 eur. „Sme veľmi radi, že slovenské domácnosti ušetria približne jednu miliardu eur s DPH na svojich účtoch na elektrine,“ dodal Matovič k zastropovaniu ceny na spomenutej hodnote (61,21 €).

Podľa generálneho riaditeľa SE Branislava Strýčka sa výrobca elektriny zriekne zhruba 850 miliónov eur. Dodal, že SE budú diskutovať s bankami a majoritný akcionár je na toto riešenie pripravený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika