Na hlavný obsah

Ceny ropy stúpli na nové sedemročné maximum

Zvýšili sa o vyše dve percentá.

Ceny ropy stúpli na nové sedemročné maximum
Na ilustračnej snímke ropné pole. Foto: TASR

Ceny ropy v piatok (4. 2.) vystúpili na ďalšie sedemročné maximum. K rastu prispieva hlavne geopolitické napätie, ale aj zimné búrky v Spojených štátoch, ktoré vyvolávajú obavy z výpadkov dodávok.

Okolo 17:00 SEČ pridávala severomorská ropa Brent asi 2,1 percenta a pohybovala sa tesne nad 93 dolármi za barel. Americká ľahká ropa WTI si v rovnakom čase pripisovala 2,3 percenta na viac ako 92,30 dolára za barel.

Oba typy vykazujú siedmy rastový týždeň za sebou. To je podľa agentúry Reuters ich najdlhší rast od vlaňajšieho októbra.

„Môže byť len otázkou času, kým sa priblížime k trojcifernému číslu,“ uviedol analytik Craig Erlam zo spoločnosti OANDA.

Obavy zvyšuje aj kríza okolo Ukrajiny

Zimná búrka v Texase podnecuje obavy z výpadkov produkcie v Permskej panve, čo je najväčšie americké bridlicové ložisko. Trhu pomáha aj kríza okolo Ukrajiny, ktorá zvyšuje obavy ohľadom dodávok ropy.

Podľa analytika Stephena Brennocka zo spoločnosti PVM prispieva k rastu cien ropy aj to, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) má problémy so zvyšovaním dodávok.

OPEC a jeho spojenci na čele s Ruskom, spoločne známi ako OPEC+, sa tento týždeň dohodli, že sa budú držať plánu zvýšiť produkciu o ďalších 400 000 barelov denne. Už teraz má pritom skupina problémy s plnením súčasného ťažobného záväzku, a to napriek tlaku zo strany hlavných spotrebiteľov na rýchlejšie zvyšovanie produkcie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika