Na hlavný obsah

Česká telocvičná organizácia Sokol vznikla pred 160 rokmi

Heslom spolku bolo "Tužme se!".

Česká telocvičná organizácia Sokol vznikla pred 160 rokmi
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Česká telocvičná organizácia Sokol (Česká obec sokolská – ČO Sokol) je už legendou. Vznikla pred 160 rokmi 16. februára 1862 v Prahe. Postupne sa zmenila z telocvičnej záležitosti na masové hnutie s výrazným národno-emancipačným poslaním.

Zámerom Sokola bol všestranný rozvoj človeka po telesnej aj morálnej stránke a povznesenie spoločnosti. Organizácia vznikla na podnet nadšencov telocviku Miroslava Tyrša a Jindřicha Fügnera v období uvoľnenia pomerov v rakúsko-uhorskej monarchii po páde absolutistického Bachovho režimu.

Na snímke zľava Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner - na ich podnet vznikla organizácia Sokol.
Na snímke zľava Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner – na ich podnet vznikla organizácia Sokol.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Na pražskej Panskej ulice v priestore skromného telocvičného ústavu Jana Malýpetra sa za účasti vyše 70 účastníkov konalo ustanovujúce zhromaždenie organizácie.

Členovia boli bratmi

Heslom spolku bolo „Tužme se!“, pozdravom Nazdar. Vlajku s bielym sokolom navrhol Josef Mánes, súčasťou oblečenia bola červená garibaldiovská košeľa.

Názov Sokol prvýkrát uviedli v stanovách organizácie z roku 1864. Za starostu spolku zvolili Jindřicha Fügnera, ten navrhol členom tykanie a oslovenie brat. Spolok aj sponzoroval, a to ho napokon finančne zruinovalo.

Sokolská mládež –v typickom oblečení na cvičenie.
Sokolská mládež –v typickom oblečení na cvičenie.Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Do roka stála prvá pražská Sokolovňa, postavená z finančnej zbierky a z Fügnerových peňazí. V súčasnosti je budova pamiatkovo chránená, keďže aj po prestavbách sa v nej zachovalo pôvodné vnútorné členenie aj bohatá štuková výzdoba.

V dobe výstavby to bola moderná budova s telocvičnou aj šermiarskou sálou. Nachádzali sa v nej moderné šatne aj umyvárne, osvetlenie bolo plynové, vykurovalo sa teplovzdušne.

Tyrš vypracoval českú terminológiu pre cviky

Miroslav Tyrš bol nielen vynikajúcim organizátorom, ale aj telovýchovným odborníkom. Vypracoval publikáciu s názvom Základové tělocviku, v ktorom podal výklad sokolskej telocvičnej sústavy.

Cvičenia rozdelil do štyroch skupín – bez náradia a bez pomoci, na náradí, skupinové cvičenia a úpolové cvičenia (šerm, zápas).

Cvičenia v Táboře (1924).
Cvičenia v Táboře (1924).Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Okrem toho vypracoval aj pôvodnú českú terminológiu pre cviky. Pod jeho vedením vznikli aj základy športovej gymnastiky, atletiky, turistiky a branných činností, keďže pôsobenie Sokola sa neobmedzovalo len na priestory telocviční. V roku 1882 sa konal v Prahe I. všesokolský zlet.

Organizáciu v priebehu rokov neobišli finančné ťažkosti, štiepenie a zákazy činnosti (1941, 1956). K obnoveniu Sokola došlo v roku 1990.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko