Na hlavný obsah

Česko a Poľsko vyriešili spor týkajúci sa bane Turów

Dohoda je pre ČR výhodná, tvrdí Fiala.

Česko a Poľsko vyriešili spor týkajúci sa bane Turów
Na snímke zľava premiér Poľska Mateusz Morawiecki a premiér ČR Petr Fiala. Foto: ČTK/Kamaryt Michal

Česká republika a Poľsko po dlhých rokovaniach podpísali dohodu o riešení sporu o lignitovej bani Turów. Oznámili to vo štvrtok (3. 2.) premiéri oboch krajín Petr Fiala a Mateusz Morawiecki a privítali ju ako úspech a cestu k návratu k predošlým dobrým vzťahom.

Fiala priblížil, že dohoda je pre Čechov výhodná. Poľsko sa v nej podľa neho zaviazalo k dostavbe a plnej funkčnosti podzemnej steny proti odtekaniu podzemných vôd z Česka, vybudovaniu zemného valu na ochranu najbližších obcí pred hlukom, prachom a svetelným znečistením či vyčisteniu ovzdušia v oblasti.

Do konca ťažby v bani tiež budú vykonávať monitorovanie prostredia a bude tiež fungovať fond pre lokálne a regionálne projekty v oblasti životného prostredia. Na základe dohody Poľsko Česku vyplatí kompenzáciu vo výške 45 miliónov eur.

Morawiecki, ktorý vo štvrtok pricestoval do Prahy na rokovania o bilaterálnych vzťahoch Poľska a Česka, zase uviedol, že vďaka dohode budú môcť baňa aj pridružená elektráreň pokračovať v činnosti a dodávať energiu Dolnému Sliezsku aj mimo neho.

Poznamenal tiež, že sa ukázalo, že vyriešenie sporu nemuselo čakať na rozhodnutie Súdneho dvora Európskej únie, na ktorý sa v súvislosti s baňou obrátila ČR. Predseda poľskej vlády podľa svojich slov dúfa, že Praha stiahne svoju žiadosť na súde a celý problém tak zanikne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet