Na hlavný obsah

Česko pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane v hodnote viac ako 16 miliónov eur

Nejde o ľahké zbrane, uviedla česká ministerka obrany.

Česko pošle na Ukrajinu ďalšie zbrane v hodnote viac ako 16 miliónov eur
Príslušníčka civilnej obrany so zbraňou hliadkuje na prázdnej ulici v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Česká vláda schválila na mimoriadnom zasadnutí v nedeľu vláda schválila ďalšie dodávky zbraní a vojenského vybavenia na Ukrajinu. Ministerka obrany Jana Černochová v Českej televízii uviedla, že by to malo stáť 400 miliónov Kč (zhruba 16 200 000 eur). „Nie sú to ľahké zbrane,“ uviedla Černochová, ale z bezpečnostných dôvodov odmietla poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Podľa ministerky budú dodávky zbraní a munície v hodnote 188 miliónov korún schválené v sobotu (26. 2.) k dispozícii Ukrajincom v priebehu „desiatok minút až niekoľkých hodín“.

Podľa premiéra Petra Fialu si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyžiadal konkrétne zbrane, zbrojné komplexy a vojenskú techniku. „Podnikol som všetky potrebné kroky, aby som zistil, či sme schopní poskytnúť zbrane. Zistil som, že sme,“ povedal premiér. Fiala aj Zelenskyj informovali o vzájomnej diskusii v sobotu večer.

Ako v sobotu oznámila ministerka obrany Černochová, Ukrajinci prevezmú materiál na dohodnutom mieste. Podrobnosti však nechcela uviesť. Ministerka v sobotu tiež uviedla, že pomoc Českej republiky sa týmto krokom neskončí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet