Na hlavný obsah

Charitatívne organizácie vyhlásili zbierky na pomoc Ukrajincom

Peniaze na účtoch rýchlo pribúdali od štvrtkového rána.

Ľudia na Slovensku súcitia s obyvateľmi Ukrajiny. Na účtoch charitatívnych organizácií, ktoré vyhlásili zbierky na pomoc Ukrajine, od štvrtkového (24. 2.) rána pribúdajú peniaze. Tie by mali byť použité na pomoc ľuďom, ktorí pre vojnu opúšťajú domovy, ako aj na ochranu ohrozených rodín.

Už dva dni môžu ľudia, ktorým nie je ľahostajný osud Ukrajincov, prispievať na účet mimovládnej organizácie Človek v tiesni. Vyzbieralo sa už viac ako 100 000 eur. Pomoc prisľúbili aj veľké firmy a dvadsiatimi tisíckami prispeje samotná mimovládka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Momentálne máme na Ukrajine cez našu sesterskú organizáciu Človek v tísni viac ako sto ľudí, ktorí budú pripravení s tou prvotnou fázou humanitárnej pomoci. To sú hlavne prístrešky, potraviny, finančná pomoc,“ priblížila Andrea Najvirtová, riaditeľka organizácie Človek v ohrození.

„Spolupracujeme s našim lokálnym partnerom – ukrajinskou charitou a charitou Doneck a výťažok pôjde priamo na zabezpečenie stravy, ubytovania, nejakej psychologickej pomoci a nejakých ďalších potrieb, ktoré títo ľudia v oblasti konfliktu budú potrebovať,“ povedala za Slovenskú katolícku charitu jej hovorkyňa Monika Molnárová.

Zbierku vyhlásila aj Nadácia Integra, ktorá na Ukrajine pomohla zriadiť dočasné útočisko blízko Kyjeva pre ľudí, ktorí musia opustiť svoje domovy.
Charitatívne organizácie by privítali aj pomoc dobrovoľníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko