Na hlavný obsah

Chceme zabrániť vojne v Európe, vyhlásil kancelár Scholz

Zhodol sa na tom aj s Macronom a Dudom.

Chceme zabrániť vojne v Európe, vyhlásil kancelár Scholz
Na snímke sprava francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR/AP

Ruský útok na Ukrajinu by mal ďalekosiahle politické, hospodárske a geostrategické dôsledky. Na utorkovom (8. 2.) stretnutí v Berlíne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a hlavou poľského štátu Andrzejom Dudom to vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Dodal, že cieľom riešenia terajšej krízy pri ukrajinských hraniciach je zabrániť vojne v Európe. Na tom, že prioritou je zabrániť vojne, sa zhodli tiež Duda s Macronom.

„Na hodnotenie situácie máme rovnaký názor,“ povedal Scholz k postoju Nemecka, Francúzska a Poľska. „Naším spoločným cieľom je zabrániť vojne v Európe,“ uviedol s tým, že kľúčové je zachovanie ukrajinskej suverenity.

Macron, ktorý v pondelok (7. 2.) rokoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v Moskve a v utorok sa v Kyjeve zišiel s ukrajinskou hlavou štátu Volodymyrom Zelenským, zhrnul postoj Západu do troch bodov.

Prvým je zabrániť vojne, druhým udržanie jednoty spojeneckých krajín a zabezpečenie ich ochrany a tretím potom obhajoba zásad, ktoré Európa za posledných tridsať rokov rozvinula.

„Mier a stabilita v Európe sú naším najväčším pokladom, ktorý máme povinnosť chrániť,“ vyhlásil francúzsky prezident.

Aj Duda zdôraznil, že je nevyhnutné nájsť riešenie, aby sa Európa vyvarovala ozbrojeného konfliktu. „Situácia v Európe je najvážnejšia od roku 1989,“ upozornil poľský prezident. V tomto roku sa v strednej a východnej Európe začali rúcať komunistické režimy podriadené Sovietskemu zväzu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet