Na hlavný obsah

Číňania hrajú hokej vyše polstoročie, na ZOH v Pekingu však vytiahli naturalizovaných hráčov

Ženský hokej je v krajine úspešnejší.

Číňania hrajú hokej vyše polstoročie, na ZOH v Pekingu však vytiahli naturalizovaných hráčov
Vtedajší kapitán čínskej reprezentácie Ling Chen dvíha trofej pre víťaza majstrovstiev sveta II. B kategórie v roku 2017. Foto: Archív IIHF

Ľadový hokej nie je v Číne úplne novým športom, hoci by sa to mohlo ľuďom, ktorí ho veľmi nesledujú, zdať. Čína je totiž už od roku 1963 členom Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF) a jej mužská reprezentácia odohrala prvé oficiálne zápasy na svetovom šampionáte C kategórie v Rumunsku v roku 1972.

Vtedy zaznamenala dve víťazstvá (proti Bulharsku a Dánsku), dve remízy (proti Rakúsku a Maďarsku) a dve prehry (proti Taliansku a Holandsku).

Na Zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu sa po prvý raz predstaví čínsky mužský výber na hokejovom turnaji pod piatimi kruhmi. Dres domácej krajiny si však oblečie až 15 naturalizovaných hráčov z Kanady, USA a Ruska.

Hokejový svet minulý týždeň obletela bizarná správa. Čína svojim hráčom, ktorí sú z Kanady či USA, zmenila mená z pôvodných na čínske. Hokejisti, ktorí nastupujú za najhorší tím aktuálnej sezóny ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Kunlun Red Star, si tak olympijský, ale aj reprezentačný debut vo štvrtok (10. 2.) proti USA odbijú už s novými menami.

Ženský hokej je v Číne úspešnejší

Na rozdiel od mužského tímu, ženská hokejová reprezentácia sa predstavila už na troch olympiádach aj pred Pekingom. Pri svojom debute v Nagane 1998 Číňanky dokonca siahali na medaily, napokon na turnaji obsadili štvrtú priečku. V Salt Lake City 2002 a Vancouveri 2010 obsadili zhodne 7. pozíciu.

Ženský tím predbehol mužských kolegov aj na scéne majstrovstiev sveta. Medzi najlepšími výbermi planéty sa Číňanky predstavili už v roku 1992, skončili piate. V rokoch 1994 a 1997 im dokonca tesne unikla bronzová priečka. Naposledy sa Čína medzi ženskou hokejovou elitou predstavila v roku 2009, odvtedy reprezentácia najľudnatejšej krajiny sveta padla až do I. B divízie. Aktuálne je 20. najlepšia na svete.

V 90. rokoch bola čínskou oporou mohutná brankárka Hong Guo, ktorá svojimi výkonmi dotiahla reprezentáciu do naganského zápasu o bronz, v ktorom Číňanky podľahli Fínsku 1:4, informuje webová stránka IIHF.

ínska hokejová brankárka Hong Guo počas ZOH 2002 v Salt Lake City.
Na snímke čínska hokejová brankárka Hong Guo počas ZOH 2002 v Salt Lake City.Foto: Archív IIHF
Foto: Archív IIHF

Čínsky hokej zažíva rozmach

Napriek tomu, že ženská reprezentácia už nehrá medzi svetovou elitou, záujem o hokej v tejto ázijskej krajine narástol.

„V roku 2004 vzniklo niekoľko čínskych tímov, ktoré sa pripojili k Ázijskej lige a nedávno sa Kunlun Red Star pripojil ku KHL, v roku 2016. O rok neskôr si profesionálny ženský tím Shenzen KRS Vanke Rays zahral najprv v kanadskej ženskej profesionálnej lige a neskôr v ruskej po tom, ako sa CWHL v roku 2019 rozpadla. Vznikli aj juniorské tímy a mužské tímy sa zúčastňovali na druhej úrovni VHL v Rusku,“ napísal kanadský historik ľadového hokeja Andrew Podnieks pre IIHF.

Mužská reprezentácia Číny sa aktuálne nachádza až v tretej desiatke svetového rebríčka IIHF a bojuje v II. A divízii majstrovstiev sveta proti Španielsku, Chorvátsku, Austrálii, Holandsku či Izraelu.

Najvýraznejším menom v čínskom hokeji v ostatných rokoch je Andong „Misha“ Song, ktorý sa stal prvým hokejistom narodeným v Číne, ktorého draftovali do NHL. Zo 172. miesta si ho v roku 2015 vybral New York Islanders, aktuálne rodák z Pekingu hrá za Cornellovu univerzitu. Na olympiáde si však za Čínu, aspoň zatiaľ, nezahrá.

Podľa webu IIHF je v Číne aktuálne 13 888 registrovaných hokejistov a hokejistiek, v krajine je tiež 887 krytých klzísk. Ako dopĺňa historik, je len otázkou času, kedy sa krajina s takto dobre rozvíjajúcimi sa podmienkami stane úspešnejším účastníkom hokejových turnajov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport