Na hlavný obsah

Čo je Nord Stream 2 a môže ho Biden skutočne zrušiť?

Biden povedal, že po invázii Ruska na Ukrajinu Nord Stream 2 nebude.

Čo je Nord Stream 2 a môže ho Biden skutočne zrušiť?
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (7. 2.) vyhlásil, že plynovod Nord Stream 2 do Európy sa nedostane do prevádzky, ak Rusko podnikne s tankami a vojakmi inváziu na Ukrajinu.

„Ak Rusko vpadne na Ukrajinu, nebude žiadny Nord Stream 2. Ukončíme ho,“ povedal Biden na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom počas jeho návštevy vo Washingtone.

Scholz v minulosti opakovane označoval Nord Stream 2 za projekt čisto súkromného sektora. Od januára už nepoužíva takúto rétoriku, čo podľa nemeckých médií svedčí o zmene jeho postoja k budúcnosti plynovodu.

Čo je Nord Stream 2?

Plynovod Nord Stream 2 je pokračovateľom pôvodného Nord Streamu (Severného prúdu), sprevádzkovaného v rokoch 2011-2012. Rovnako ako jeho predchodca má za úlohu privádzať plyn z Ruska do Nemecka.

Ruské plavidlo Fortuna poverené dokončením plynovodu Nord Stream 2 v nemeckom prístave Wismar. ZDROJ: TASR

Výstavbu plynovodu dokončili v septembri 2021, ale ešte nezískal konečnú certifikáciu od nemeckých regulátorov. Po spustení by posilnil dodávky plynu priamo z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

Spojené štáty, Spojené kráľovstvo, Ukrajina a niekoľko krajín EÚ sú proti plynovodu od jeho ohlásenia v roku 2015 a varujú, že projekt zvýši vplyv Moskvy v Európe. Nord Stream 2 by mohol dodávať 55 miliárd m³ plynu ročne.

Energetika je hlavnou politickou otázkou

Ako pripomína portál CNN, Nemecko sa snažilo udržať Nord Stream 2 mimo globálnej politiky. Táto otázka sa však stala nevyhnutnou po tom, čo Rusko zhromaždilo viac ako 100 000 vojakov v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou.

Rusko v posledných mesiacoch popieralo, že by využívalo energiu na vyvíjanie tlaku na Európu. Medzinárodná energetická agentúra však obvinila Moskvu z toho, že prispela k súčasnej európskej plynovej kríze tým, že dodáva menej plynu, ako by mohla.

Nord Stream 2 by mohol pomôcť zmeniť rovnováhu síl v Európe, pokiaľ ide o energetiku. Rusko momentálne potrebuje Ukrajinu, pretože cez krajinu prúdi veľké množstvo plynu, ktorý následne putuje do Európy.

Čo môžu urobiť USA?

Americký Kongres už v minulosti uvalil ekonomické sankcie na firmy, ktoré sa podieľali na stavbe plynovodu. Podobne by USA mohli pokračovať aj naďalej a ekonomicky potrestať kohokoľvek alebo akúkoľvek spoločnosť, ktorá na plynovode participuje, účinne odstrašiť banky a podniky a znemožniť prevádzku ropovodu.

Biden nepovedal, či je to cesta, ktorou by sa mohol vydať. Na pondelkovú (7. 2.) otázku, ako by USA zastavili niečo, čo je pod nemeckou kontrolou, Biden len odpovedal: „Sľubujem vám, že to dokážeme.“ Scholz dodal: „Môžete si byť istí, že nedôjde k žiadnym opatreniam, v ktorých by sme mali odlišný prístup. Budeme konať spoločne.“

V Kongrese republikáni a demokrati dlho namietali proti Nord Streamu pre vplyv, ktorý dáva Rusku nad Európou. Už mesiace sa rozchádzajú aj v otázke, či uvaliť sankcie teraz, alebo až v prípade invázie Ruska. Podporovatelia zákona odmietli povedať, na akom kompromise by mohli pracovať.

Aj keby chcelo Nemecko zrušiť Nord Stream 2, bolo by to pre neho právne komplikované, povedal pre CNN Kadri Liik, člen Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

„Putin by možno chcel Nord Stream 2, ale nechce ho až tak veľmi. Určite chce Ukrajinu viac ako plynovod, takže to nie je niečo, čo by ste mohli použiť na odstrašenie Putina,“ dodal Liik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet