Na hlavný obsah

Čoraz viac zariadení sociálnych služieb pre covid mení režim

Znamená to zákaz návštev aj zníženie mobility.

Viac pozitívne testovaných klientov aj zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb eviduje Košický samosprávny kraj. Podľa sprísnených opatrení tak zariadenie, v ktorom je aspoň jeden človek pozitívny, prechádza do takzvanej červenej zóny. Do nej zaradili aj jednu budovu DSS v Prakovciach na Spiši.

Košický samosprávny kraj je zriaďovateľom 13 zariadení sociálnych služieb. Koronavírus aktuálne eviduje v takmer polovici z nich.

„Infikovaných alebo pozitívne testovaných bolo k dnešnému dňu 55 klientov zariadení sociálnych služieb, čo predstavuje 3 % z celkového počtu,“ uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Anna Terezková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najhoršie je na tom zariadenie v Prakovciach, kde je infikovaných 26 klientov. Ak sa v zariadení potvrdí hoci jeden človek pozitívny, zariadenie prechádza do tzv. červenej zóny.

„Tí pozitívne testovaní klienti sú izolovaní od ostatnej časti zariadenia. V prípade ak nie je možné takto zónovať v zariadeniach sociálnych služieb z rôznych kapacitných dôvodov, tak je v červenej zóne celé zariadenie,“ dodala Terezková.

V praxi to znamená zákaz návštev, zníženie mobility a pravidelné testovanie nielen klientov, ale aj samotných zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko