Na hlavný obsah

Ďalšia slovenská pamiatka končí v rukách maďarskej vlády

Z opustenej pamiatky chce nový investor vytvoriť turistické centrum.

Historickú budovu v centre Komárna predáva mesto slovenskej firme, ktorej štruktúry končia až v štátnej nadácii Maďarska. Rovnaká firma už prednedávnom kúpila kláštor v Šahách. O takomto nákupe slovenský rezort diplomacie vopred nevedel a nikdy by sa ani dozvedieť nemusel.

Budova bývalej polikliniky, aktuálne národná pamiatka v centre Komárna, pustne už vyše 20 rokov. Mesto, jej vlastník, na miliónovú rekonštrukciu peniaze nemá. Predkupné právo nevyužil ani štát.

„Verejná súťaž bola vyhlásená doteraz štyrikrát. Ministerstvo kultúry malo dvakrát možnosť, aby si odkúpilo túto budovu a zachránili ju, ale nemali záujem,“ tvrdí primátor mesta Komárno Béla Keszegh.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S ponukou prišli dvaja záujemcovia- vyhrala lepšia za 270 000 eur. Mestskí poslanci predaj odsúhlasili spoločnosti MANEVI SK z Dunajskej Stredy- dcérskej firme bývalej maďarskej štátnej spoločnosti z Budapešti, v ktorej jediným akcionárom je maďarská štátna nadácia.

Podľa tamojších médií ju riadi štátny tajomník maďarského rezortu diplomacie. Jej úlohou je zachovanie budov, ktoré majú pre Maďarsko kultúrnu hodnotu.

„Pokiaľ ide o nadáciu a s ňou spojené firmy, Ministerstvo zahraničných vecí a obchodu nemá žiadne kompetencie,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo zahraničných vecí a obchodu Maďarska.

Dopátrať sa k informáciám o nadácii je takmer nemožné. Založil ju síce vládny Fidesz zákonom, no ďalšie údaje verejné nie sú.

Z opustenej pamiatky chce nový investor vytvoriť turistické centrum s ubytovaním či s reštauráciami. Celú rekonštrukciu by mal dokončiť najneskôr o 5 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko