Na hlavný obsah

Dánsko začne rokovania o novej obrannej spolupráci s USA

Súčasťou by malo byť aj umiestnenie vojakov a vojenskej techniky.

Dánsko začne rokovania o novej obrannej spolupráci s USA
Ilustračné foto. Foto: ČTK

Dánsko oznámilo, že začne rokovania o novej obrannej spolupráci s USA, ktorej súčasťou by mohlo byť povolenie umiestnenia amerických vojakov a vojenskej techniky na dánskej pôde.

Dánska premiérka Mette Frederiksenová však pred novinármi vo štvrtok (10. 2.) zdôraznila, že tento krok nesúvisí s terajším napätím medzi Ruskom a Ukrajinou.

Premiérka konštatovala, že rozhovory o zintenzívnenej vojenskej spolupráci medzi Kodaňou a Washingtonom prebiehajú už dlhší čas.

Potenciálna nová dánsko-americká dohoda o obrannej spolupráci „je po mnohých desaťročiach prelomom“ politiky, ktorá neumožňovala umiestnenie cudzích vojakov na dánskom území, vyjadrila sa Frederiksenová pre dánske médiá.

Minister obrany Dánska Morten Bödskov novinárom povedal, že v krajine nevzniknú nijaké americké vojenské základne a odmietol uviesť, kde v krajine by americkí vojaci boli.

Podľa dánskej vysielacej spoločnosti TV2 sa dánska vláda snaží s Washingtonom dosiahnuť podobnú obrannú dohodu, akú v máji 2021 uzavrelo susedné Nórsko. Podľa tejto zmluvy USA nemôžu mať na nórskom území jadrové zbrane, nášľapné míny alebo kazetové bomby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet