Na hlavný obsah

Dánsky futbalista Christian Eriksen vyhral zápas o život, v pondelok oslavuje 30 rokov

Po infarkte sa dokázal vrátiť, angažoval ho klub z Anglicka.

Dánsky futbalista Christian Eriksen vyhral zápas o život, v pondelok oslavuje 30 rokov
Na archívnej snímke futbalista Christian Eriksen v drese Dánska. Foto: TASR/AP

Dánsky futbalista Christian Eriksen, ktorý v júni minulého roka počas zápasu na Majstrovstvách Európy vo futbale 2020 dostal infarkt a takmer zomrel, sa v pondelok (14. 2.) dožíva 30 rokov. Eriksen, rodák z dánskeho Middelfartu, pokračuje v kariére v anglickom klube z Premier League Brentford FC.

Dán s futbalom začínal po pôsobeniach vo viacerých mládežníckych tímoch v Odense Boldklub, za seniorský tím klubu si však súťažne zahrať nestihol – v roku 2009 prestúpil do Ajaxu Amsterdam. Tam najprv nastupoval v dorasteneckom tíme, uvádza portál transfermarkt.com.

Dánsky ofenzívny záložník sa však rýchlo udomácnil aj v seniorskom tíme Ajaxu, jeho prehľad v hre a útočnú kreativitu si všimli skauti Tottenhamu Hotspur. Do Londýna prestúpil ako trojnásobný majster Holandska, víťaz tamojšieho pohára i superpohára. V Spurs sa mu však žiadnu trofej vyhrať nepodarilo.

Za Tottenham si zahral vo viac ako 300 súťažných zápasov vrátane pre klub premiérového finále Ligy majstrov v sezóne 2018/2019, „kohúti“ v Madride však podľahli Liverpoolu 0:2. Od januára 2020 bol spoluhráčom Milana Škriniara v milánskom Interi, s ktorým sa stal majstrom Talianska.

V najťažšom zápase mu držal palce celý svet

Eriksen reprezentoval Dánsko už na svetovom šampionáte v Juhoafrickej republike v roku 2010, postupne sa stal neodmysliteľnou súčasťou dánskeho výberu a jeho veľkou oporou. Za škandinávsku krajinu si zahral aj na ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine či MS 2018 v Rusku.

Najťažší zápas, ten o život, prišiel 12. júna 2021, Eriksen dostal počas úvodného predstavenia Dánska na turnaji EURO 2020 proti Fínsku infarkt a bezvládne sa zvalil na trávnik kodanského štadióna. Život futbalistu bol v ohrození.

Jedným z hrdinov dňa sa stal kapitán dánskej reprezentácie Simon Kjaer. Ako prvý začal s Eriksenovým oživovaním, usporiadal svojich spoluhráčov okolo nevládneho záložníka, aby naňho nedopadali zvedavé pohľady publika a kamier a priamo na ihrisku upokojoval jeho partnerku.

Európska futbalová federácia (UEFA) sa preto rozhodla Kjaerovi a zdravotníkom, ktorí zachránili Eriksenovi život, udeliť Prezidentskú cenu. „Urobili ste fantastickú prácu a zachránili ste mi život,“ povedal, ako píše BBC Sport, Eriksen.

V Dánsku, ktoré vďaka európskemu šampionátu prežívalo futbalový ošiaľ, šiel na niekoľko dní šport bokom. Podporu futbalistovi však vyjadrovali fanúšikovia po celom svete.

Odkaz fanúšikov pre Eriksena
Dánski fanúšikovia s transparentom pre futbalistu Christiana Eriksena počas zápasu proti Belgicku na EURO 2020.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Eriksen sa z kodanskej nemocnice ozval fanúšikom o tri dni po kolapse prostredníctvom fotografie so zdvihnutým palcom na sociálnej sieti. „Ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí mne a mojej rodine poslali správy. Veľa to pre nás znamená a dodáva nám to silu a podporu. Ďakujem vám,“ odkázal svetu podľa BBC Eriksen.

Ohlásil návrat do Anglicka

Lekári mu voperovali kardiostimulátor a Dán sa rozhodol, že sa ešte vráti na trávniky. V drese Interu Miláno však už nemohol, pravidlá v talianskej Serii A zakazujú, aby futbalisti s kardiostimulátorom hrali za jej kluby.

Eriksen si tak musel hľadať klub v inej lige. Špekulovalo sa o jeho návrate do Dánska, keďže trénoval s „materským“ klubom Odense Boldklub, pripravoval sa aj s Ajaxom Amsterdam. Napokon však 30-ročný Dán zakotvil u nováčika anglickej Premier League – londýnskeho klubu Brentford FC. Na svoj prvý súťažný štart za „včely“ z Brentfordu ešte stále čaká.

Futbalista sa tiež viackrát vyjadril, že plánuje aj návrat do reprezentácie. Za Dánsko si chce zahrať na tohtoročnom svetovom šampionáte, ktorý sa v Katare začne 21. novembra. Dáni zvládli európsku kvalifikáciu a účasť na majstrovstvách majú istú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport