Na hlavný obsah

Dánsky zdravotnícky úrad zvažuje, že na jar utlmí program očkovania

Tretia vlna v krajine ustupuje.

Dánsky zdravotnícky úrad zvažuje, že na jar utlmí program očkovania
Muž dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19 v dánskom meste Frederikshavn. Foto: TASR

Dánsky úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že od jari utlmí program očkovania proti ochoreniu COVID-19, a v súčasnosti nevidí ani dôvod na podávanie tretích dávok vakcíny deťom a štvrtých dávok ohrozeným skupinám. Informuje o tom agentúra Associated Press.

Dánsky zdravotnícky úrad vo svojom piatkovom (11. 2.) vyhlásení zdôvodnil tieto úvahy ústupom tretej vlny epidémie koronavírusu v krajine „v dôsledku rozsiahlej imunity obyvateľstva“.

„Vysoká zaočkovanosť v Dánsku, predovšetkým treťou dávkou, znamená, že rastúce prípady infekcie dokážeme zvládať bez ťažkých priebehov,“ uvádza úrad.

Omikron nezahlcuje zdravotnú starostlivosť

Dánska vláda v januári v dôsledku rýchlo sa šíriaceho variantu omikron rozhodla o podávaní štvrtej dávky vakcíny starším obyvateľom a ďalším rizikovým skupinám.

Dánsky úrad verejného zdravotníctva však teraz vyhodnotil, že tri dávky poskytujú dostatočnú ochranu pre klientov domovov dôchodcov a osoby nad 85 rokov a štvrtá dávka nateraz nie je potrebná.

Dánsko nedávno zrušilo väčšinu protipandemických opatrení s tým, že covid už nepredstavuje „spoločensky nebezpečné ochorenie“, keďže variant omikron príliš nezahlcuje zdravotnú starostlivosť. Dánsko okrem toho najnovšie zaznamenalo mierny pokles v týždennom počte nových prípadov nákazy.

V Dánsku je plne zaočkovaných viac ako 81 percent populácie a 61,3 percenta dostalo posilňovaciu dávku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet