Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí v Nemecku opäť protestovali proti opatreniam a povinnému očkovaniu

Demonštrácie boli zväčša pokojné.

Desaťtisíce ľudí v Nemecku opäť protestovali proti opatreniam a povinnému očkovaniu
Na archívnej snímke protest proti covidovým opatreniam v Berlíne. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí sa v pondelok (31. 1.) večer znova zúčastnili vo viacerých mestách Nemecka na demonštráciách proti pandemickým opatreniam a plánovanému povinnému očkovaniu proti koronavírusu. Informovala o tom agentúra DPA.

V spolkovej krajine Durínsko protestovalo zhruba 25 000 ľudí na 86 rozličných zhromaždeniach. Voči 25 osobám boli vznesené trestné obvinenia okrem iného za porušenie zákona o zhromažďovaní.

Okrem odporcov opatrení zameraných na boj proti covidu sa zišli aj ich podporovatelia – najvyššiu účasť mala protidemonštrácia v meste Jena, kam prišlo okolo 200 osôb.

V Meklenbursku-Predpomoransku protestovalo približne 9 000 ľudí vo viac ako 20 mestách. Najvyššiu účasť, 1 800 ľudí, malo podujatie vo Schwerine, hlavnom meste tejto spolkovej krajiny a tiež v Neubrandenburgu, kde sa zhromaždilo 1 650 osôb.

Zasahovala aj polícia

V centre Rostocku hádzali demonštranti petardy a polícia musela preto niekoľkokrát zasahovať, pričom zatkla viacero osôb.  

V meste Pforzheim v Bádensku-Württembersku sa podľa údajov polície zišlo zhruba 5 000 kritikov koronavírusovej politiky nemeckej vlády. Asi 500 ľudí vytvorilo ľudskú reťaz na znak súdržnosti počas pandémie covidu. Na pokojný protest do Lübecku prišlo približne 1 300 ľudí.

Stovky ľudí sa zúčastnili za sprievodu zvukov píšťaliek a klaksónov na protestnom pochode v hlavnom meste Brandenburska Postupim. Polícia napočítala v troch okresoch v okolí metropoly Berlín dovedna vyše 2 000 demonštrantov.

V saskom meste Bautzen vyšlo do ulíc asi 3 000 osôb. Niekoľko stoviek ľudí sa pridalo k protestnému pochodu v Drážďanoch, pričom do cesty sa im podľa polície postavili desiatky protidemonštrantov. Protesty sa konali i v Sasku-Anhaltsku – najväčší z nich s účasťou 1 700 osôb bol vo Wittenbergu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet