Na hlavný obsah

Do divadla, na koncert či do kina postačia návštevníkom už iba vstupenky

Kultúra počíta straty, ktoré spôsobila pandémia.

Do divadla, na koncert či do kina postačia návštevníkom už iba vstupenky. O pár dní sa skončí povinnosť preukazovať sa testom, potvrdením o očkovaní, alebo prekonaní ochorenia. Kultúra počíta straty, ktoré spôsobila pandémia.

V posledných týždňoch sa divadlá, kiná, či kultúrne domy opäť nadychujú a obnovujú svoje prevádzky.

Od soboty (26. 2.) bude môcť byť v kinách, divadlách, či na koncertoch najviac 500 divákov alebo naplnenie kapacity na 50 %.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zásadne sa zvyšujú aj počty aj kapacity ruší sa povinnosť kontrolovať režimy, takže sa zásadne zvyšuje aj počet ľudí, ktoré môže kultúra osloviť svojimi podujatiami,“ uviedol Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR.

,,Môžeme povedať, že je to krok dopredu, lebo už môžeme napĺňať všetky sály na polovicu,“ vyhlásil Jaroslav Dóczy, predseda Asociácie Slovenských Divadiel a Orchestrov.

,,Trpezlivosť diváka bola veľmi skúšaná, veríme, že keď sa opatrenia uvoľnia, tak diváci sa vrátia ešte v hojnejšom počte, práve kvôli tomu deficitu kultúry,“ povedal Matej Drlička, generálny riaditeľ SND.

Počas pandémie v rokoch 2020 a 2021 mohli kultúrne inštitúcie pracovať v plnej prevádzke len 25 percent celkového času. Zákaz hromadných podujatí tvoril až 42 percent času.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko