Na hlavný obsah

Do Poľska priletela ďalšia skupina amerických výsadkárov

USA uviedli, že plánujú dočasne nasadiť ďalších približne 4 700 vojakov.

Do Poľska priletela ďalšia skupina amerických výsadkárov
Skupina vojakov americkej 82. výsadkovej divízie (82nd Airborne Division) pristála na poľskom letisku Rzeszów-Jasionka. Foto: TASR

Desiatky ďalších amerických výsadkárov pristáli v stredu (16. 2.) na poľskom letisku Rzeszów-Jasionka, ktoré sa nachádza asi 90 kilometrov od hraníc s Ukrajinou.

Reportéri agentúry AFP videli vojakov opúšťať dopravné lietadlo typu Boeing C-17 Globemaster a nastupovať do autobusov. Ďalšia skupina mužov po prílete nastúpila do dvoch vrtuľníkov typu UH-60 Black Hawk. Na letisku tiež pristáli dva ťažké transportné vrtuľníky typu CH-47 Chinook.

Na letisku Rzeszów-Jasionka už od 5. februára postupne pristávajú vojaci americkej 82. výsadkovej divízie. Ich úlohou je posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO) v čase zvýšeného napätia s Ruskom, ktoré pri hraniciach s Ukrajinou rozmiestnilo svojich vojakov.

Počet sa zvýši na 10 000 vojakov

Americké obrnené transportéry, vojenské nákladné autá a kontajnery sa nachádzajú v provizórnom tábore oproti letiskovému terminálu. Letisko podľa AFP aj naďalej funguje pre civilné spoje. V stredu (16. 2.) odtiaľ odleteli dva spoje do Londýna a Manchestru.

Spojené štáty uviedli, že plánujú dočasne nasadiť ďalších približne 4 700 vojakov do Poľska. Americká prítomnosť v krajine sa tak zvýši na približne 10 000 vojakov. Zaujímavosťou je, že jednotkám velí generál Chris Donahue, ktorý bol posledným americkým vojakom, ktorý opustil Afganistan pri chaotickej evakuácii z Kábulu koncom augusta minulého roka.

„Toto nasadenie je obozretným opatrením na zabezpečenie kolektívneho predchádzania akýmkoľvek vojnovým zámerom. Má obranný charakter,“ povedal Donahue novinárom.

Vojaci na hranici

USA a spojenci v rámci NATO sa už niekoľko týždňov obávajú koncentrácie ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach. Moskva však tvrdí, že Rusko nemá v pláne podniknúť žiadnu agresiu. Tamojšie ministerstvo obrany ešte v utorok (15. 2.) oznámilo, že jednotky Západného a Južného vojenského okruhu sa začínajú vracať z cvičení na svoje základne.

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken však v stredu (16. 2.) povedal, že USA naďalej pozorujú pohyb ruských jednotiek smerom k ukrajinskej hranici, nie preč od nej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet