Na hlavný obsah

Dôchodcovia žiadajú pre zdraženie potravín a energií navýšenie dôchodkov

Rezort práce chce s dôchodcami rokovať.

Aj zástupcovia dôchodcov chcú pomoc po zdražení potravín a energií. Od ministerstva práce žiadajú mimoriadne navýšenie penzií – ako čiastočnú náplasť na vysoké ceny. Podľa ekonóma je takéto zvyšovanie namieste. Ministerstvo práce krok zatiaľ nepotvrdilo ani nevylúčilo. So zástupcami dôchodcov chce rokovať.

Jednota dôchodcov Slovenska navrhuje navýšenie starobných aj invalidných dôchodkov o tri percentá od 1. apríla pre všetkých dôchodcov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dôchodcovia návrh odôvodňuje vysokou infláciou. Predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska tvrdí, že seniori sú nútení obracať každé euro.

„8,5 percenta je januárová inflácia, 1,3 percenta sme dostali plus 3 percentá k tomu, to je 4,3 percenta, čiže by sme boli v podstate na polovičke inflácie,“ uviedla predsedníčka Jednoty dôchodcov Slovenska Valéria Pokorná.

„Nie som zástanca nejakého veľkého zvyšovania dôchodkov, ale inflácia tohto roku vyskočila naozaj vysoko a keď chceme zachovať nejakú životnú úroveň dôchodcov, tak tam naozaj niečo musíme robiť,“ uviedol ekonóm Vladimír Baláž.

Česká republika na zdražovanie už zareagovala zvýšením dôchodkov. „V júni dostanú dôchodcovia v Českej republike o 8,2 percenta plošne, čo je viac než 1 000 korún (40,95 eur). Je to presne 1 017 korún,“ povedal minister práce a sociálnych vecí v Česku Marian Jurečka.

Cestu mimoriadnej valorizácie o navrhované 3 percentá si ekonóm dokáže predstaviť. Ministerstvo práce by sa však muselo vzdať napríklad plánovaného zvyšovania rodičovského príspevku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika