Na hlavný obsah

Dynamit v nohách či inštinkt superstrelca. Gáborík zanechal šijací stroj a stal sa hokejovou legendou

Oslávil aj zisk Stanleyho pohára.

Dynamit v nohách či inštinkt superstrelca. Gáborík zanechal šijací stroj a stal sa hokejovou legendou
Na archívnej snímke slovenský hokejista Marián Gáborík. Foto: TASR

Ľadové klzisko obkrúžil v čase 13,713 sekundy, jeho rýchlosť dokázala naštvať každého súpera, ktorý nemal zväčša inú možnosť zastaviť ho než použiť faul. Reč je o slovenskom držiteľovi Stanley Cupu – bývalom hokejistovi Mariánovi Gáboríkovi, ktorý v pondelok (14. 2.) oslavuje jubilejné 40. narodeniny.

Šijací stroj? Nie, radšej hokejka

Gáborík sa narodil 14. februára 1982 v Trenčíne. K hokeju nemal ďaleko, lebo jeho o deväť rokov starší brat Branislav Gáborík ako hráč Dukly Trenčín získal v roku 1992 titul majstra Československa a samotný Marián sa hokeju venoval krátko po nástupe na základnú školu.

Jeho kariéra sa ale mohla odkloniť aj úplne iným smerom. „Chodil som na odevnú priemyslovku v Trenčíne. Zážitok bol už len fakt, že sme boli traja, štyria chalani v triede a mali sme 26 báb. To bol zážitok sám o sebe,“ spomínal v rozhlasovej relácii Nočná pyramída na Rádiu Slovensko.

Popri hokeji tiež hrával aj hádzanú. Pre najpopulárnejší zimný šport na Slovensku sa definitívne rozhodol v 11 rokoch, po návrate z turnaja v kanadského Buckinghame.

Na archívnej fotke Marián Gáborík v drese Minnesoty Wild.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

V škole musel veľa kresliť a maľovať, dlhé hodiny trávil za šijacím strojom. „Ak si ma niekto vie predstaviť, nie je to bohvieaký pohľad,“ zasmial sa. „Spolužiak raz navrhol kostým nejakého zlého superhrdinu a spýtal sa, či mu to môžem predviesť na móle. Veľmi ťažké to bolo, neviem, či som sa nepotkol a takmer sa nevytrepal. Celkom som sa cítil trápne,“ opísal s úsmevom.

On mal ale od začiatku jasno, akým smerom sa chce uberať. „Hokej bol vždy pre mňa šport číslo jedna a bol som doňho úplne zamilovaný, odkedy som išiel prvýkrát korčuľovať. Rodičia mi vždy hovorili, že škola je prvoradá, ja som to mal naopak,“ vysvetlil pre Rádio Slovensko a dodal, že jeho hokejovým vzorom bol Peter Bondra.

Najrýchlejší či najvyššie draftovaný Slovák

Gáborík zaznamenal rýchly výkonnostný rast a 13. marca 1998 vo veku 16 rokov a 27 dní už debutoval v seniorskom tíme Dukly Trenčín. Premiéru okorenil aj gólom, ktorým prispel k remíze 3:3 na ľade Liptovského Mikuláša – v tom čase sa stal najmladším strelcom v histórii slovenských súťaží.

Historický zápis Gáborík zaznamenal aj v roku 1999, keď vo veku necelých 17 rokov získal bronz na MS hráčov do 20 rokov. V tom istom roku si bronzovú medailu priniesol aj zo svetového šampionátu hráčov do 18 rokov.

„Keď som zo žiackych kategórií išiel do dorastu a potom boli mládežnícke reprezentácie, okolo sa motali skauti a začalo sa to črtať,“ spomínal na kariérny rast Slovák, ktorý skvelými výkonmi zaujal tím NHL Minnesotu Wild. „Divosi“ si ho v roku 2000 vybrali z 3. miesta v drafte – je tak doteraz najvyššie draftovaným Slovákom v histórii.

V NHL si zahral hneď v nasledujúcej sezóne 2000/2001 a v 71 dueloch nazbieral 36 bodov za 18 gólov a rovnaký počet nahrávok. V ročníku 2001/2002 už pokoril 30-gólovú métu, čo sa mu počas účinkovania v zámorskej profilige podarilo celkovo sedemkrát.

Na archívnej fotke Marián Gáborík (uprostred) v drese NY Rangers.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Už ako 21-ročný hral v Zápase hviezd. Vtedy vyhral súťaž v rýchlosti korčuľovania, keď ľadové klzisko obkrúžil v čase 13,713 sekundy. Na prestížnej akcii sa ukázal ešte dvakrát a v roku 2012 ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča exhibície.

Päť gólov v zápase i vytúžený pohár

S Wild sa dostal najďalej do finále konferencie v roku 2003, do poslednej série bojov o Stanley Cup sa však neprebojoval. V sezóne 2007/2008 bol už kapitánom Minnesoty a zahviezdil najmä 21. decembra 2007 blysol piatimi gólmi v jednom zápase, ktoré zaznamenal proti New Yorku Rangers.  

„Nedá sa na to zabudnúť. Keď som prišiel domov, rozmýšľal som, či sa to vôbec stalo a či je to vôbec pravda. Všetko išlo mojím smerom a nedá sa to úplne vysvetliť, ako sa mi to podarilo, ale bol to skvelý večer,“ zablúdil do svojich spomienok Gáborík, ktorého dodnes považujú v Minnesote za najlepšieho hráča v histórii klubu.

Následne sa slovenský rýchlik presunul práve do organizácie Rangers, kde strávil štyri sezóny. Nasledoval tím Columbus Blue Jackets a potom aj Los Angeles Kings, kde zaznamenal svoj najväčší kariérny úspech – v roku 2014 získal Stanleyho pohár po víťaznej finálovej sérii s New Yorkom Rangers.

„Keď ma vymenili z Columbusu do LA Kings cítil som, že mám šancu vyhrať pohár. V prvom kole play-off sme dokázali otočiť sériu proti San Jose z 0:3 na 4:3. Vtedy som začal veriť ešte viac. A pozrite sa, kde sme dnes. Vyhrali sme Stanley Cup! Máme fantastický tím v ktorom vládne skvelá atmosféra,“ hovoril po zodvihnutí pohára nad hlavu pre web NHL.

Na archívnej fotke Marián Gáborík po výhre Stanleyho pohára s LA Kings.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Bezprostredne oslávil tento úspech na ľade aj s rodičmi či jeho súčasnou manželkou. Pohár doniesol na Trenčiansky hrad či festival Pohoda. „Boli to krásne chvíle,“ zaspomínal si pre Nočnú pyramídu.

Kariéru mu ukončilo zranenie

Po piatich ročníkoch v Kalifornii zamieril počas sezóny 2017/18 do Ottawy, za ktorú odohral 16 zápasov a získal sedem bodov za štyri góly a tri asistencie. Ročník však nedohral pre problémy s chrbtom. Od marca 2018 sa už v súťažnom zápase nepredstavil. Posledné tri roky strávil na listine zranených hráčov.

Marián Gáborík, kanonier NHL, prezývaný „Gaby“, alebo „Brambor“, oficiálne ukončil športovú kariéru 4. novembra 2021. V základnej časti NHL odohral celkovo 1035 s bilanciou 407 gólov a 408 asistencií. V 84 dueloch play-off zaznamenal 58 bodov za 32 gólov a 26 prihrávok.

Hráč, ktorý mal „dynamit v nohách“ a bol vzorom pre mladých svojou rýchlosťou i streleckými schopnosťami, si obliekol aj dres tímu reprezentačného „áčka“. SR reprezentoval na svetových šampionátoch v rokoch 2001, 2004, 2005, a 2007.

Na archívnej fotke Marián Gáborík (vpravo) v drese reprezentácie SR.

Národný dres si obliekol aj na Svetovom pohári v roku 2004 a na ZOH 2006 v Turíne. Celkovo odohral 53 reprezentačných zápasov, v ktorých strelil 20 gólov.

Od roku 2017 je ženatý s tanečnicou Ivanou Gáborikovou (rod. Surovcovou) a plní si otcovské povinnosti – s manželkou vychováva dcéru Bellu. Spolu s ďalším bývalým hokejistom Borisom Valábikom sa venuje aj podcastu Boris a Brambor. Ten neskôr dostal aj svoju televíznu podobu – reláciu môžete sledovať na obrazovkách RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko