Na hlavný obsah

Thomas Edison je patentovým rekordérom, vynašiel fonograf a zdokonalil žiarovku

Narodil sa pred 175 rokmi.

Thomas Edison je patentovým rekordérom, vynašiel fonograf a zdokonalil žiarovku
Americký vynálezca Thomas Alva Edison. Foto: TASR

Americký vynálezca Thomas Alva Edison sa preslávil množstvom objavov v elektrotechnike, spojovacej technike, mechanike, letectve a chémii.

Narodil sa 11. februára 1847 v meste Milan v americkom štáte Ohio. Do školy chodil veľmi krátko, ale už ako malého ho zaujímali prírodné vedy. Jeho život silno ovplyvnil fakt, že vo svojich dvanástich rokoch čiastočne ohluchol.

Ako 10-ročný si doma zriadil chemické laboratórium a zaujímal sa o telegrafiu. Práve vynález stláčiaceho telegrafu, pri ktorom zarobil desiatky tisíc dolárov rozbehol jeho kariéru.

„To, že sa dalo na diaľku spojiť, bolo jedným zo zázrakov modernej doby,“ zhodnotil pre Rádio Slovensko bezdrôtovú telegrafiu Juraj Kubica zo Slovenskej technickej univerzity (STU)

Zarobené peniaze investoval do laboratória v Menlo Park, ktoré bolo celosvetovo prvým zariadením, ktoré vybudovali za účelom vývoja a aplikácie nových vedeckých poznatkov a technológií.

„Bol génius, pretože vedel skĺbiť techniku a obchod. Mal veľmi dobrý cit pre odhadnutie budúcnosti a bol z tohto pohľadu geniálny, ale ako technik mal veľké medzery,“ povedal.

„Edison ani nebol tak vedec ako vizionár, a najmä motivoval ľudí, aby pokračovali ďalej,“ povedal profesor Peter Balo z STU.

„Génius- to je 99 % driny a iba 1 % nápadu.“

Thomas alva edison

Ak sa nápad dostavil, Edison mal nadanie využiť ho na 100 %. Tak to bolo aj v roku 1877 s fonografom- prístrojom zaznamenávajúcim a reprodukujúcim ľudský hlas a hudbu.

Výnález fonografu

Skutočný fonograf predstavil 29. novembra toho roku. Bol ním valec pokrytý kovovou fóliou. Otáčal sa kľukou a na fóliu sa ihlou zaznamenávali pohyby membrány, ktorú rozochvievali zvuky – reč, spev alebo hudba. Ihla sa pohybovala po špirále.

Na archívnej snímke z konca 20. rokov 20. storočia (1920)  spoluzakladateľ  spoločnosti  Eastman Kodak – George Eastman (vľavo) a Thomas Alva Edison pózujú so svojimi vynálezmi. ZDROJ:TASR

Edison prezentoval svoj vynález v redakcii časopisu Scientific American Magazine. Ohromenej spoločnosti sa z fonografu ozvalo: „Dobrý deň, ako sa máte? Páči sa vám môj fonograf?“

K fonografu sa Edison dopracoval počas experimentov s telefónom Grahama Bella. Skúmal prenos zvuku membránou, pokúsil sa ho zaznamenať a potom spätne prehrať. Keď sa vynález ozval jeho vlastným hlasom, utrpel najväčší šok v živote.

Experimentovanie so záznamom zvuku Edison zanechal a vrátil sa k nemu až o desať rokov, keď založil spoločnosť Edison Phonograph Corporation na výrobu a predaj fonografov. Fonograf sa stal najrozšírenejším prístrojom na počúvanie reprodukovanej hudby koncom 19. storočia.

Edison chcel využiť fonograf aj v hračkách. Malý fonografček umiestnil do bábiky a očakávaný hit bol na svete. Strojček hovoriacej bábiky sa musel naťahovať kľukou, bábika však bola drahá a na trhu sa neujala.

Fotografia z roku 1911, na ktorej Thomas Alva Edison drží alkalický akumulátor a na jej okraji je jeho vlastnoručne podpísaný odkaz o dôležitosti vynálezu pre rozvoj dopravy. ZDROJ:TASR

Okrem zábavy, fonograf našiel svoje využitie aj v kanceláriách, slúžil ako dnešný diktafón.

Edisonova žiarovka svieti dodnes

Väčšina ľudí ho považuje za vynálezcu žiarovky, on ju však iba zdokonalil. Prvá komerčne využiteľná žiarovka sa rozsvietila v októbri 1879. Materiál na vlákno do nej hľadal Edison dlho, napokon si pomohol zuhoľnatenou bavlnou. Žiarovky existovali už aj predtým, no neboli úspešné. Aby si Edison tú svoju mohol patentovať, skúpil patenty iných vynálezcov, alebo s nimi založil spoločné podniky.

Počas svojho života získal Edison viac než 1 084 patentov, ďalšie tisíce zaregistrovali jeho firmy. Tie najvýznamnejšie sa týkajú výroby a rozvodu elektrickej energie (dynamo, akumulátor, poistky, vypínače, objímky, izolovaný drôt, rozvodné siete).

K jeho ďalším známym vynálezom patrí uhlíkový mikrofón, filmová kamera, premietací stroj, elektromobil aj gramofónová platňa. Významne vylepšil aj písací stroj.

Zomrel 18. októbra 1931 vo veku 84 rokov. Na jeho počesť o tri dni neskôr, keď mal pohreb, zhasli všetky žiarovky v USA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet