Na hlavný obsah

Energeticky náročné podniky môže zdražovanie cien elektriny položiť na kolená

Od vlády žiadajú viac peňazí.

Energeticky náročné – hutnícke podniky, môže zdražovanie cien elektriny položiť na kolená. Výrazné problémy má hlinikáreň v Žiari nad Hronom aj Oravské fero-zliatinárske závody (OFZ).

Fabriky postupne odstavujú pece. Hutníci tvrdia, že riešenie existuje, no vláda nekoná.

Hlinikáreň v Žiari nad Hronom je najväčší spotrebiteľ elektriny na Slovensku. Na budúci rok má za ňu zaplatiť o 200 miliónov eur viac.

Zdražovaniu elektriny a emisných povoleniek, sa podľa vedenia fabriky, ani zďaleka nevyrovná nárastu ceny hliníka.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Museli sme pristúpiť k ďalšiemu odstavovaniu, lebo to nemá ekonomickú logiku, keď si neviete dlhodobým spôsobom zabezpečiť výrobu,“ hovorí Milan Veselý, generálny riaditeľ Slovalca.

V súčasnosti je v prevádzke už iba 135 z 226 pecí, čiže odstavená bola takmer polovica výroby.

Definitívny koniec podľa hutníkov príde vtedy, ak vláda nezačne intenzívnejšie kompenzovať energeticky náročné podniky z environmentálneho fondu.

Z poplatkov za emisné povolenky, sú v ňom stovky miliónov eur. Späť do priemyslu sa, v porovnaní s inými európskymi krajinami, vracia len smietka.

,,V Európe je to v priemere zhruba 20 až 24 percent, na Slovensku sú to 4 percentá, ktoré idú do tohto fondu práve na tento účel,“ vysvetľuje Branislav Klocok, výkonný riaditeľ OFZ.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) zopakoval, že s navýšením kompenzácií pre hutníkov z environmentálneho fondu nesúhlasí.

,,Tie peniaze majú primárne slúžiť na zlepšenie životného prostredia,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika