Na hlavný obsah

EÚ uzavrie vzdušný priestor pre ruské lietadlá

Nový balík sankcií postihne aj Bielorusko.

EÚ uzavrie vzdušný priestor pre ruské lietadlá
Na snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia uzavrie v reakcii na ruský vojenský útok na Ukrajinu vzdušný priestor pre všetky ruské lietadlá vrátane súkromných lietadiel ruských oligarchov. Zhodli sa na tom dnes ministri zahraničia členských krajín, ktorí odsúhlasili tretí balík sankcií proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

Európsky blok bude tiež vôbec prvýkrát spoločne financovať dodávky zbraní mimo krajiny EÚ, ktorou je Ukrajina. Oznámila to v nedeľu (27. 2.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Nový balík sankcií by sa podľa šéfky Komisie mal zamerať aj na bieloruský režim, ktorý umožňuje ruskej armáde útočiť na Ukrajinu zo svojho územia.

Súčasťou balíka je tiež vylúčenie významných ruských bánk z medzinárodného platobného systému SWIFT či zákaz transakcií Ruskej centrálnej banky. Na sankčný zoznam tiež pribudnú viac ako dve desiatky ruských činiteľov či oligarchov.

„Európska únia bude vôbec prvýkrát financovať nákup a doručenie zbraní a ďalšieho vybavenia krajine, ktorú napadli. Toto je historický predel,“ vyhlásila von der Leyenová. Podľa činiteľov EÚ by „dvadsaťsedmička“ zo spoločného fondu mala poskytnúť stovky miliónov eur krajinám, ktoré dodali či dodávajú zbrane a ďalšie vojenské vybavenie Kyjevu.

Mnohé členské štáty už uzavreli svoj vzdušný priestor ruským strojom a teraz sa tento zákaz rozšíri na celú Úniu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet