Na hlavný obsah

EÚ sa snaží ukončiť zbieranie užívateľských údajov internetovými spoločnosťami

Chce zaviesť aj záruky proti nezákonnému prenosu údajov.

EÚ sa snaží ukončiť zbieranie užívateľských údajov internetovými spoločnosťami
Ilustračné foto. Foto: ČTK

Internetové spoločnosti zbierajú čoraz väčšie množstvo údajov od spotrebiteľov a firiem a Európska únia (EÚ) sa tomu snaží zabrániť.

„Chceme dať spotrebiteľom a firmám ešte väčšiu kontrolu nad tým, čo je možné robiť s ich údajmi, objasnením toho, kto a za akých podmienok môže k údajom pristupovať,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie Margrethe Vestagerová.

Návrh európskej legislatívy žiada výrobcov, aby umožnili vlastníkom pripojených zariadení vidieť, aké údaje o nich zhromažďujú a prenášajú, a aké údaje zdieľajú s tretími stranami, informuje TASR na základe správy AFP.

Jeho cieľom tiež je „vybalansovať“ zmluvy o zdieľaní údajov, ktoré firmy podpíšu, aby sa zabezpečilo, že podmienky nebudú nespravodlivo naklonené v prospech konglomerátov.

EÚ chce, aby vládne orgány mali prístup k údajom, ktoré spoločnosti uchovávajú za „výnimočných okolností“, ako sú napríklad povodne alebo lesné požiare.

A chce tiež „zaviesť záruky proti nezákonnému prenosu údajov“. Táto podmienka by mohla zasiahnuť americké alebo iné zahraničné spoločnosti, ktoré sa snažia preniesť údaje obyvateľov EÚ v rozpore so zákonmi o ochrane osobných údajov v bloku.

Komisia predpovedá, že navrhnuté pravidlá prispejú v nasledujúcich šiestich rokoch k hrubému domácemu produktu (HDP) Únie sumou 270 miliárd eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet