Na hlavný obsah

EÚ vyzýva Bielorusko, aby sa nezapojilo do bojov na Ukrajine

Ruské vojská napadli Ukrajinu aj z bieloruského územia.

EÚ vyzýva Bielorusko, aby sa nezapojilo do bojov na Ukrajine
Dym stúpa zo základne protivzdušnej obrany po ruskom útoku v Mariupole v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval vo štvrtok (24. 2.) Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

„Môžete sa rozhodnúť, že sa nepripojíte k tomuto deštruktívnemu kroku Ruska. Môžete sa rozhodnúť, že sa nebudete podieľať na tejto zbytočnej tragédii namierenej proti vašim susedom na Ukrajine,“ uviedol Michel pred novinármi v sídle NATO v Bruseli.

Ruské armádne konvoje vstúpili vo štvrtok na Ukrajinu aj z Bieloruska. Moskva má v Bielorusku, ktoré je dlhoročným spojencom Ruska, vojakov už niekoľko týždňov, údajne tam boli na vojenskom cvičení. Podľa Kyjeva využívajú ruské sily na ostreľovanie ukrajinských jednotiek aj pozície na bieloruskom území.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko vo štvrtok uviedol, že bieloruské jednotky sa v súčasnosti na ruskej invázii na Ukrajine nezúčastňujú, avšak v prípade potreby by sa do nej mohli zapojiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet