Na hlavný obsah

Eurokomisia chce vytvoriť bezpečný systém satelitnej komunikácie za miliardy eur

Projekt má posilniť sebestačnosť EÚ.

Eurokomisia chce vytvoriť bezpečný systém satelitnej komunikácie za miliardy eur
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Európska komisia (EK) v utorok (16. 2.) predložila niekoľko iniciatív v oblastiach pre obranu a bezpečnosť v rámci Európskej únie. Spravodajca TASR o tom informoval s odkazom na dokument exekutívy EÚ.

Ide o príspevok k európskej obrane, ktorý pokrýva sériu výziev od konvenčného obranného priemyslu a vybavenia na súši, mori a vo vzduchu až po kybernetické, hybridné a vesmírne hrozby, vojenskú mobilitu a zmeny klímy. Tiež ide o plán pre kritické technológie pre bezpečnosť a obranu.

Plán na vytvorenie bezpečného systému satelitnej komunikácie má ochrániť dôležité dáta a komunikačnú prevádzku Európskej únie pred prípadnými útokmi zvonku.

Súčasne má zabezpečiť bezpečné internetové pripojenie za každých okolností. Projekt s odhadovanými nákladmi vo výške šesť miliárd eur má v čase zvýšených obáv z aktivít Ruska alebo Číny tiež posilniť sebestačnosť EÚ a zvýšiť jej vplyv vo svete.

Únia a jej členské krajiny prevádzkujú vo vesmíre niekoľko stoviek satelitov využívaných napríklad pre navigačný systém Galileo či meteorologickú službu Copernicus. Podľa komisie je však vzhľadom na exponenciálny nárast počtu družíc „vážne ohrozená bezpečnosť a odolnosť vesmírnych prostriedkov EÚ a členských štátov“.

Nová infraštruktúra

Únijná exekutíva preto plánuje vytvoriť novú infraštruktúru, ktorá má okrem iného zabezpečiť prístup k vysokorýchlostnému internetu aj tam, kde doteraz nie je bežný. Má slúžiť aj ako záloha pre existujúcu internetovú infraštruktúru. Jej cieľom je aj zabezpečiť pripojenie v afrických krajinách.

„Vesmír zohráva čoraz väčšiu úlohu v našom každodennom živote a má rastúci význam pre náš hospodársky rast, bezpečnosť a geopolitickú váhu,“ vyhlásil eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton zodpovedný okrem iného za rozvoj komunikačných technológií.

Európska komisia chce v nasledujúcich piatich rokoch do systému investovať 2,4 miliardy eur, zvyšok celkových šiestich miliárd majú poskytnúť ďalšie verejné a súkromné investície.

Do konca roka 2022 Európsky obranný fond (EDF) investuje tiež 1,9 miliardy eur do projektov obranného výskumu a rozvoja spôsobilostí. Komisia vypracuje aj ďalšie stimuly na podporu investícií členských štátov do obranných spôsobilostí, najmä tam, kde sa vyvíjajú a obstarávajú v rámci spolupráce EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet