Na hlavný obsah

Európska únia je stále znepokojená situáciou v Bosne a Hercegovine

Borrell označil situáciu za kritickú.

Európska únia je stále znepokojená situáciou v Bosne a Hercegovine
Na snímke šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ v pondelok (21. 2.) hovorili o spôsoboch, ako zmierniť napätie v Bosne a Hercegovine a zabrániť možnému rozpadu tejto etnicky rozdelenej balkánskej krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

„Prejavy nacionalistickej a separatistickej rétoriky v Bosne a Hercegovine narastajú a ohrozujú stabilitu, dokonca aj celistvosť tejto krajiny,“ povedal vysoký predstaviteľ Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell. Ten v Bruseli predsedal zasadnutiu Rady EÚ pre zahraničné veci.

Borrell situáciu označil za „kritickú“. Ministri podľa neho budú musieť „prijať rozhodnutie“, ako takémuto vývoju v Bosne a Hercegovine zabrániť a vyhnúť sa jej rozpadu.

Spojené štáty v januári uvalili sankcie na lídra bosnianskych Srbov Milorada Dodika, ktorý presadzuje odtrhnutie bosnianskej Republiky srbskej od Bosny a Hercegoviny a jej pričlenenie k Srbsku, pripomína AP.

Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg v pondelok vyhlásenie Dodika a Republiky srbskej označil za „mimoriadne nebezpečné“. Upozornil, že Bosna a Hercegovina a Balkán sa nesmú stať „ihriskom pre mimoeurópskych aktérov“. Rusko výrazne vyjadrilo podporu Dodikovi a jeho spoločníkom, píše AP.

Reformy a sankcie

Európska únia takisto žiada, aby Bosna a Hercegovina schválila volebnú reformu ešte pred voľbami, ktoré sa majú konať tento rok.

Šéf írskej diplomacie Simon Coveney povedal, že EÚ chce reformný balík „schválený a zavedený do platnosti ešte pre voľbami“, aby tieto voľby mohli následne viesť k úspešnému vytvoreniu fungujúcej vlády.

USA Dodika obvinili z „korupčných praktík“, ktoré ohrozujú stabilitu regiónu a oslabujú Daytonskú mierovú dohodu. Tá v roku 1995 ukončila krvavú bosniansku vojnu.

Dodik americké obvinenia odmietol s tým, že Washington svoju kritiku nespravodlivo zameriava len na bosnianskych Srbov.

Väčšina členských krajín EÚ chce voči Dodikovi takisto uvaliť sankcie, píše AP. Maďarsko, Chorvátsko a Slovinsko sú však proti tomu a pravdepodobne budú chcieť takémuto kroku zabrániť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet