Na hlavný obsah

Európske miliardy majú pomôcť zvýšiť potravinovú sebestačnosť

Sebestačnosť v produkcii mlieka klesá.

Zvýšiť sebestačnosť v zelenine, ovocí, mäse aj mlieku a vrátiť život na vidiek. To je cieľom nastavenia novej spoločnej poľnohospodárskej politiky. V rámci nej k nám od budúceho roka do roku 2027 príde asi 4,5 miliardy eur.

Podklady vo forme takzvaného strategického plánu sme do Bruselu mali pôvodne odovzdať už v januári. Len vo štvrtok (10. 2.) ich na mimoriadnom rokovaní schválila vláda. Ešte včera pritom niektorí ministri žiadali viac času.

Niekdajšia plná sebestačnosť v produkcii mlieka u nás klesla na 80 percent. Počty dojníc od vstupu do Európskej únie neustále klesajú, podľa chovateľov aj pre nevhodné nastavenie agropolitiky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Od roku 2004 stavy dojníc poklesli o 40 percent, resp. počet podnikov klesol na polovicu a momentálne sme naozaj vo veľmi zlej situácii, mnohé podniky stoja pred rozhodnutím, čo ďalej,“ povedala riaditeľka Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Margita Štefániková.

Situácia je podobná v mnohých sektoroch. Zvrátiť ju má práve strategický plán. Na jeho pripomienkovanie mali poľnohospodári len asi týždeň a vzišlo z neho vyše 500 pripomienok. Dokument včera narýchlo odmietli schváliť na vláde aj niektorí ministri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko