Na hlavný obsah

Európski lídri sa dohodli na zatiaľ najtvrdších sankciách proti Rusku

Postihy zasiahnu banky, energetiku, dopravu a obchod.

Európski lídri sa dohodli na zatiaľ najtvrdších sankciách proti Rusku
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa zhodli na zavedení doteraz najtvrdších sankcií proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Postihy podľa záverov štvrtkového (24. 2.) samitu mieria na finančný a bankový sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasiahnu tiež ďalších ruských predstaviteľov.

Šéfovia únijných štátov zároveň rázne odsúdili ruský útok na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na jeho okamžité ukončenie. Vyzvali tiež na prípravu ďalšieho balíka sankcií, ktorý sa bude týkať aj Bieloruska, z ktorého územia Rusko na Ukrajinu tiež útočí.

Lídri vyjadrili podporu Ukrajine, ktorej sú únijné krajiny pripravené poskytovať ďalšiu politickú, finančnú a humanitárnu pomoc.

„Európska rada je pevne presvedčená, že použitie sily a nátlaku s cieľom zmeniť hranice nepatrí do 21. storočia,“ zhodli sa lídri všetkých 27 štátov Únie krátko po začiatku rokovaní. Sankcie budú mať podľa nich pre Rusko „masívne a tvrdé“ následky.

Sankcie majú spočívať aj v kontrolách exportu, obmedzení vývozu tovaru s dvojakým použitím alebo v reštrikciách týkajúcich sa vydávania víz. Lídri sa naopak nezhodli na vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, ktoré navrhovali niektoré krajiny.

Ak sankcie únijné štáty po rokovaní svojich lídrov formálne schvália, mohli by začať platiť už v piatok (25. 2.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet