Na hlavný obsah

Európsky výbor odsúdil vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine

Podporil razantnú a rýchlu odpoveď EÚ a NATO.

Európsky výbor odsúdil vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine
Plamene šľahajú a dym stúpa z trosiek domu po ostreľovaní ruskou armádou neďaleko Kyjeva. Foto: TASR/AP

Výbor Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti na svojom štvrtkovom (24. 2.) mimoriadnom zasadnutí prijal uznesenie, ktorým odsúdil vojenský útok Ruska na Ukrajinu.

„Parlamentný výbor pre európske záležitosti jasne konštatuje, že útok Ruska na suverénne územie Ukrajiny, je flagrantným porušením medzinárodného práva a Charty OSN. Zároveň ide o neakceptovateľný, neodôvodnený a odsúdeniahodný akt agresie,“ uviedla predsedníčka výboru Vladimíra Marcinková (SaS).

Poslankyňa za výbor vyjadrila plnú solidaritu Ukrajine a podporu jej nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti. Výbor zároveň podporuje „razantnú, rýchlu a jednotnú reakciu členských štátov EÚ a NATO“.

Marcinková apeluje, aby pomoc Ukrajine z Európy i Slovenska bola včasná a dostatočná a nezostalo len pri slovách.

Očakáva, že predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico a ďalší, ktorí šírili dezinformácie, si priznajú chybu a uznajú vážny stav na Ukrajine, ktorý nebol ničím vyprovokovaný. Považuje za hanbu, že Fico sa ako dlhoročný premiér zatiaľ k invázii nevyjadril. Poslanci strany, rovnako ako aj ďalší členovia opozície s výnimkou podpredsedu výboru Petra Kmeca (nezaradený) na výbore chýbali.

Výbor schválil aj stanovisko SR na štvrtkové mimoriadne rokovanie Európskej rady, ktoré prezentoval premiér Eduard Heger (OĽANO). V ňom sa Slovensko vyslovuje za potrebu zastaviť agresiu a nastoliť mier a podporuje ráznu a rozhodnú reakciu EÚ vrátane čo najtvrdších reštrikcií proti Rusku. Vyzdvihuje tiež význam diplomacie pri riešení konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko