Na hlavný obsah

Fajčiari si opäť priplatia, cigarety od februára zdraželi

Štát odhaduje výnosy 196 miliónov eur.

Vyššie výdavky majú aj fajčiari. Štát od nich v tomto roku dostane takmer 200 miliónov eur. Ide o predpokladané výnosy z vyššej spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Cigarety od februára zdraželi v priemere o 30 centov za škatuľku.

Predajne, ktoré sa nachádzajú na frekventovaných miestach, už majú väčšinu cigariet s novými kolkami. Tie na perifériách ešte dopredávajú staré zásoby, ktoré musia dopredať najneskôr do konca marca.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Za škatuľku cigariet si fajčiari v tomto roku priplatia zhruba tridsať centov. Štát naplánoval zvyšovanie spotrebnej dane z tabakových výrobkoch na tri roky po sebe.

V minulom roku vybral 121 miliónov eur. V tomto roku odhaduje výnosy 196 miliónov eur. Ďalšie peniaze získa od fajčiarov na iných daniach.

„Dôvodom tohto kroku bola snaha priblížiť ceny tabakových výrobkov na úroveň porovnateľnú s okolitými krajinami, ale aj ochrana zdravia obyvateľov,“ povedala hovorkyňa Ministerstva financií SR Michaela Lovasová.

Niektoré vedecké články uvádzajú, že vo vyspelých krajinách 10 % zvýšenie ceny tabaku znamená 4 % pokles dopytu po týchto výrobkoch. To by mohlo znamenať, že ak niekto vyfajčí 100 škatuliek ročne po 5 eur, po zdražení o 50 centov si daný fajčiar kúpi za rok o 4 škatuľky menej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika