Na hlavný obsah

Fico opäť vyzval Hlas a SNS k predvolebnej spolupráci

Smer má podľa neho ambíciu vyhrať voľby.

Fico opäť vyzval Hlas a SNS k predvolebnej spolupráci
Na snímke predseda Smeru-SD Robert Fico. Foto: TASR

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico opäť vyzval mimoparlamentný Hlas-SD na rokovanie o spolupráci pred jesennými komunálnymi a regionálnymi voľbami, ktorá by mala vyvrcholiť pri parlamentných voľbách. Chce, aby súčasťou rokovaní bola aj mimoparlamentná SNS.

Potenciál Smeru a Hlasu je podľa neho veľký, pričom tvrdí, že by mohli vyhrať parlamentné voľby s výsledkom, ktorý by stačil na zostavenie vlády len z týchto dvoch strán.

„Jedine spolupráca je schopná doviesť krajinu k predčasným voľbám a zmene vlády,“ povedal Fico v stredu (2. 2.) a opäť vyzval Hlas na vytvorenie predpokladov na predvolebnú spoluprácu. Je to podľa neho aj výsledkom rokovaní okresných a krajských štruktúr Smeru-SD. Zdôraznil, že hovorí o spolupráci strán či vytváraní koalícií, nie o integrovaní strán.

Hovorí o vytváraní blokov v koalícii

Fico si myslí, že súčasná koalícia by sa mohla pokúsiť vytvárať bloky aj napríklad s pravicovými opozičnými stranami, preto by sa mali spájať aj opozičné strany ako Smer a Hlas.

„Musíme predpokladať, že zúfalstvo dovedie predstaviteľov strán vládnej koalície, ale aj pravicovej mimoparlamentnej opozície, teda strán, ktoré sú ku koalícii blízko, k tomu, že budú vytvárať bloky alebo jeden blok,“ povedal.

„Realita nás núti, aby sme aj v opozícii silné politické strany takto rozmýšľali,“ dodal.

Jasná ambícia

Šéf Smeru zopakoval ambíciu strany vyhrať parlamentné voľby. Ak by sa to však nestalo, bude rešpektovať výsledky aj to, že vládu má zostavovať víťaz. Nemal by problém ani s tým, aby bol premiérom líder Hlasu Peter Pellegrini.

„Keď niekto vyhrá voľby regulárnym demokratickým spôsobom, povinnosťou jeho súputníka je rešpektovať výsledky volieb a to, že víťaz má byť poverený zostavením vlády. Tak bude Pellegrini predsedom vlády, ja nemám s tým žiadny problém,“ reagoval s tým, že v súčasnosti je potrebné ponúknuť alternatívu.

Tomáš spoluprácu nevylúčil

Podpredseda Hlasu Erik Tomáš nevylúčil spoluprácu so Smerom pri blížiacich sa komunálnych voľbách. Ponuku Fica však označil za trochu schizofrenickú. Podčiarkol, že karty rozdajú voliči. Do parlamentných volieb pôjde Hlas podľa neho určite ako samostatná strana.

„Na jednej strane sa o nás vyjadruje, že sme zradcovia, a potom nás volá do spolupráce. Je to trochu schizofrenické,“ reagoval Tomáš na ponuku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko