Na hlavný obsah

Fico: Uznanie Doneckej a Luhanskej republiky Ruskom je porušením medzinárodného práva

Neuznali sme ani Kosovo, pripomína.

Fico: Uznanie Doneckej a Luhanskej republiky Ruskom je porušením medzinárodného práva
Na snímke poslanec Národnej rady SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico v utorok (22. 2.) povedal, že uznanie Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky zo strany Ruska je porušením medzinárodného práva. „Za celú stranu môžem povedať, že nemôžeme s tým súhlasiť,“ skonštatoval Fico.

„Keď USA uznali Kosovo, v Kosove všetci od nadšenia tlieskali, zabávali sa a púšťali ohňostroje. My sme ako suverénna krajina vtedy povedali, že Kosovo vzniklo v rozpore s medzinárodným právom, a tak sme ho odmietli uznať,“ pripomenul.

Líder Smeru-SD sa vyjadril aj k oslavujúcim ľuďom z Doneckej a Luhanskej republiky po ich uznaní Ruskom. „Ak ruský prezident teraz povedal, že uznáva dve nové republiky na suverénnom území Ukrajiny, som presvedčený, že ľudia v Donecku a Luhansku tlieskali, zabávali sa a púšťali ohňostroje,“ povedal.

„My ale znovu hovoríme, že aj tu bolo porušené medzinárodné právo. Nemáme problém to pomenovať, vždy sme boli suverénna politická strana,“ dodal.

Ficova strana je tiež sklamaná z diplomacie EÚ. „Toto je európske územie, tu sa dejú vážne veci a európska diplomacia je štatistom.“ Podľa Fica „len čaká, aké sankcie prinesú USA a potom sa pridajú.“ Dodal, že podľa neho sankcie proti Rusku „sú nezmysel a nič nevyriešia.“ Sankčná politika EÚ viedla k zvýšeniu samostatnosti a sebestačnosti Ruska, dodal Fico.

Smer-SD našiel riešenie otázok do referenda

Smer-SD podľa jeho predsedu už má „solídne riešenie v súvislosti s otázkami do referenda“. „Je pre nás mimoriadne ťažká úloha, ako sa postaviť k otázke o predčasných voľbách z hľadiska ústavnosti, takisto k americkej dohode, ktorá je nevýhodná pre Slovensko,“ povedal Fico. Nekonkretizoval, o aké riešenie má ísť.

Referendum by malo podľa strany obsahovať otázky o zmene ústavy, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie parlamentu, o obrannej dohode s USA a s jednou otázkou týkajúcou sa sociálnych otázok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko