Na hlavný obsah

Firma Pfizer v USA požiadala o povolenie vakcíny pre deti pod päť rokov

Vakcína by k dispozícii mohla byť na konci februára.

Firma Pfizer v USA požiadala o povolenie vakcíny pre deti pod päť rokov
Chlapec dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Americká farmaceutická firma Pfizer začala odovzdávať federálnemu regulačnému úradu výsledky vedeckých štúdií, aby mohol rozhodnúť o podávaní jej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 deťom mladším ako päť rokov. Informovala o tom v utorok (1. 2.) agentúra Bloomberg.

Pre staršie vekové kategórie už americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) povolenie vydal.

Správu Bloombergu firma Pfizer zatiaľ nepotvrdila, upozornila agentúra Reuters. Denník The New York Times napísal, že firma má o povolenie požiadať práve v utorok (1. 2.)

Vakcína, ktorú vyvinula spoločnosť Pfizer v spolupráci s firmou BioNTech, je v USA najpoužívanejšou očkovacou látkou proti covidu.

K dispozícii skôr, než sa čakalo

Denník The Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené so schvaľovacím procesom napísal, že vakcína pre malé deti do piatich rokov by mohla byť k dispozícii na konci februára, čo je skôr, než sa pôvodne čakalo.

Pfizer a BioNTech požiadajú FDA o núdzové povolenie tejto vakcíny, ktorá sa bude podávať v dvoch dávkach deťom vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov. Ak to regulátor odporučí, potom to bude jediná vakcína povolená pre túto vekovú skupinu. V USA do nej spadá 19 miliónov detí.

Štúdie spoločností Pfizer a BioNTech ukazujú, že dve dávky vakcíny malé deti chránia proti covidu a sú bezpečné. Firmy zatiaľ FDA predkladajú výsledky štúdií zahŕňajúce podanie dvoch dávok, ale neskôr chcú dodať aj výskum vplyvu tretej dávky.

Omikron ohrozuje aj deti

V decembri obe firmy oznámili, že u detí od šiestich mesiacov do dvoch rokov sa po podaní desatiny dávky vakcíny pre dospelých vytvorila imunitná odpoveď podobná ako u mladých ľudí od 16 do 25 rokov. V skupine od dvoch do štyroch rokov bola táto odpoveď imunitného systému menej výrazná.

Covid u detí síce nemá väčšinou vážny priebeh, ale americkí pediatri upozornili, že variant omikron malé deti ohrozuje viac ako iné, čo sa prejavilo na zvýšenom počte hospitalizácií.

Na Slovensku sa môžu očkovať deti od 5 do 11 rokov. Na očkovanie detí je určená zatiaľ len vakcína Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a na očkovaní sa vyžaduje prítomnosť zákonného zástupcu alebo predloženie overeného splnomocnenia. Deťom sa aktuálne nepodáva posilňovacia dávka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet