Na hlavný obsah

Francisco Hernández de Córdoba objavil Mexiko pred 505 rokmi

Na výpravu vyplávali z Kuby.

Francisco Hernández de Córdoba objavil Mexiko pred 505 rokmi
Francisco Hernández de Córdoba. Foto: Twitter

Od objavenia Mexika kapitánom Franciscom Hernándezom de Córdoba uplynulo 505 rokov.

Španielsky moreplavec Francisco Hernández de Córdoba požiadal prvého guvernéra Kuby (1511-1524) Diega Velázquez de Cuéllara o povolenie na expedíciu, ktorou chcel preskúmať brehy južného Mexika či prípadné ostrovy v blízkosti.

Cieľom bolo nájdenie nového územia a využiteľných zdrojov. Po dohode mu guvernér oprávnenie udelil.

Expedícia pozostávala z troch lodí plaviacich sa pod velením Hernándeza de Córdobu. V roku 1517 podnikli prvú oficiálnu plavbu z Kuby smerom k pevnine.

Pri opustení prístavu Ajaruco v severnom pásme provincie Havana podľa niektorých moderných autorov flotilu prekvapila búrka, ktorá ju priviedla na breh.

Na ilustračnej snímke muž v maske diabla, ktorá predstavuje španielskych dobyvateľov. ZDROJ: TASR

K severnému pobrežiu polostrova Yucatán (dnes Mexiko) sa dobyvatelia doplavili 8. februára 1517.

Pozorovali, ako sa obyvatelia miesta približujú, so šťastnými tvárami a náznakmi mieru. Keď sa Španieli pýtali na názov miesta, Mayovia odpovedali „in ca wotoch“, čo znamená, že toto je môj dom. Z tohto dôvodu túto krajinu nazvali Punta de Catoche, v súčasnosti Cabo Catoche.

Zomrel dva týždne po výprave

Krátko nato pokračovali k zálivu Terminos, pretože napriek tomu, že s domorodými obyvateľmi nadviazali kontakt, pri pokusoch o pristátie narazili na rozsiahly odpor.

Po veľkých stratách na životoch námorníkov sa oblúkom vrátili k Floride a odtiaľ späť do Havany na Kubu. Hernández de Córdoba zomrel v tom istom roku, len dva týždne po návrate z výpravy na veľké množstvo zranení, ktoré utrpel v boji s Indiánmi pri Champotone. Tiež sa dozvedel, že Velázquez de Cuéllara poveril na ďalšiu výpravu na Yucatán iného kapitána a nie jeho.

Správy španielskeho moreplavca o husto osídlenej a zlatom oplývajúcej krajine dali popud k výprave Juana de Grijalva v roku 1518 a o rok neskôr aj Hernána Cortésa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet