Na hlavný obsah

Francúzi čoskoro zrušia povinné nosenie rúšok v interiéri

V exteriéri ich už ľudia nosiť nemusia.

Francúzi čoskoro zrušia povinné nosenie rúšok v interiéri
Muž s ochranným rúškom kráča cez parížske prázdne námestie Trocadéro. Foto: TASR

Na základe francúzskych pravidiel v súvislosti s pandémiou koronavírusu sa od 28. februára nebude vyžadovať nosenie rúšok v interiéri, oznámilo v piatok (11. 2.) francúzske ministerstvo zdravotníctva s odvolaním sa na „zlepšenie situácie“. Informovala o tom agentúra AFP.

Pravidlá sa vzťahujú na verejné priestory ako bary a reštaurácie či športové a voľnočasové aktivity, kde je v súčasnosti potrebné preukázať sa dokladom o očkovaní proti koronavírusu.

Aj po 28. februári však bude vo Francúzsku potrebné nosenie rúšok vo verejnej doprave. „V kontexte, kde tlak z epidémie prudko klesá, nám očkovací preukaz umožňuje zrušiť požiadavku nosenia rúšok, ako sme to urobili v predchádzajúcich vlnách,“ povedal minister zdravotníctva Olivier Veran pre agentúru AFP.

Francúzsko už zrušilo požiadavku nosenia rúšok vo vonkajších priestoroch 2. februára.

S blížiacimi sa aprílovými voľbami a rastúcou nespokojnosťou časti verejnosti s obmedzeniami sľúbila vláda francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona uvoľňovanie opatrení v nadchádzajúcich týždňoch v prípade, že počet prípadov bude naďalej klesať.

To však neodradilo niektorých demonštrantov od vytvorenia tzv. „konvojov slobody“ inšpirovaných blokádou kamionistov, ktorá na dva týždne paralyzovala kanadské hlavné mesto Ottawa. Očakávajú sa v priebehu piatku v Paríži, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet