Na hlavný obsah

Francúzsko a Belgicko zakázali plánované protesty Konvojov slobody

Za úmyselné bránenie premávky hrozí vo Francúzsku pokuta 4 500 eur.

Francúzsko a Belgicko zakázali plánované protesty Konvojov slobody
Policajti vo francúzskom mestečku Magnanville. Foto: TASR

Parížska policajná prefektúra vo štvrtok (10. 2.) zakázala takzvaný Konvoj slobody vo francúzskej metropole, je pripravená proti nemu razantne zasiahnuť a nepripustiť plánovanú blokádu ulíc hlavného mesta. Rovnaké rozhodnutie padlo aj v Bruseli, oznámil ho starosta Philippe Close.

Odporcovia protipandemických opatrení a očkovania proti ochoreniu COVID-19 vo štvrtok (10. 2.) vyrazili z viacerých francúzskych miest v spoločných kolónach, večer chceli spoločne demonštrovať v Paríži.

Inšpirovali sa obdobným hnutím v Kanade. Protestné hnutie kanadských kamionistov komplikuje život vo viacerých mestách.

V pondelok (14. 2.) sa mali kolóny áut spoločne presunúť do Bruselu.

„Vzhľadom na riziko narušenia verejného poriadku, ktoré by toto zhromaždenie mohlo spôsobiť, vydáva policajný prefekt nariadenie o zákaze podobných demonštrácií od piatka 11. februára 2022 do pondelka 14. februára 2022 vrátane. Polícia prijme konkrétne opatrenia, aby zabránila blokovaniu dôležitých cestných ťahov a bude pokutovať a zatýkať tých, ktorí tento zákaz porušia,“ uviedla policajná prefektúra.

Vysoké pokuty aj väzenie

Za úmyselné bránenie premávky hrozí vo Francúzsku pokuta 4 500 eur a až dva roky väzenia. Polícia môže tiež na mieste zabaviť vozidlo a odobrať vodičské oprávnenie až na tri roky. Usporiadatelia nepovolených zhromaždení môžu skončiť až na pol roka vo väzení a dostať pokutu 7 500 eur, vymenovala prefektúra možné postihy.

Vedenie belgickej metropoly sa rozhodlo zakázať Konvoju slobody vstup do Bruselu. Pre organizovanie demonštrácie je v Belgicku nevyhnutné podať príslušnú žiadosť, a tú mesto nedostalo. Akcia je teda nelegálna, uviedol starosta Close.

Brusel je pripravený zapojiť políciu

Brusel je pripravený zapojiť mestskú aj štátnu políciu, aby zabránila vozidlám vo vjazde, ak by sa o to pokúsili napriek zákazu. Mesto chce zabezpečiť čo najmenší vplyv demonštrácií na verejný poriadok, napísal starosta na twitteri.

„Je normálne, že ľudia môžu vyjadriť svoju nespokojnosť, ale nie je normálne, aby si vzali ako rukojemníka obyvateľov mesta, majiteľov obchodov a inštitúcie. Naša reakcia bude veľmi rázna,“ povedal Close.

Vodiči by podľa vedenia mesta mali nechať svoje dopravné prostriedky na parkovisku na kraji metropoly a dopraviť sa do centra hromadnou dopravou. Polícia je pripravená už pri francúzskych hraniciach a bude si zaznamenávať poznávacie značky áut v kolóne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet