Na hlavný obsah

Francúzsky básnik Bernard Le Bovier de Fontenelle sa narodil pred 365 rokmi

Mnohé myšlienky osvietenstva majú zárodky v jeho dielach.

Francúzsky básnik Bernard Le Bovier de Fontenelle sa narodil pred 365 rokmi
Na snímke francúzsky prozaik, básnik a dramatik Bernard Le Bovier De Fontenelle. Foto: wikimedia commons

Bernard Le Bovier de Fontenelle, francúzsky vedec a literát, ktorého Voltaire opísal ako najuniverzálnejšiu myseľ v období vlády Ľudovíta XIV., sa narodil pred 365 rokmi – 11. februára 1657. Mnohé zo základných myšlienok osvietenstva majú zárodky práve v jeho dielach.

Fontenelle študoval na jezuitskom kolégiu v meste Rouen. Keď mal 30 rokov usadil sa v Paríži, kde sa preslávil ako autor. Známe boli najmä jeho operné libretá, píše životopisný portál britannica.com.

Svojou literárnou činnosťou v rokoch 1683-1688 si získal pomerne veľké uznanie. Prispelo k tomu aj jeho čisto beletristické dielo Lettres galantes du chevalier d’Her (1683), v ktorom podáva obraz vtedajšej spoločnosti.

Väčší úspech však zaznamenalo jeho dielo Nouveaux Dialogues des morts (1683), ktoré pozostáva z dialógov, a ktorým prispel k šíreniu nových filozofických myšlienok.

Pričinil sa o popularizáciu filozofie

V popularizácii filozofie pokračoval aj v roku 1687 dielom Histoire des oracles. Fontenelle v ňom kritizoval pohanské náboženstvá.

Fontenelleho najvýznamnejším dielom je traktát De l’origine des fables (O pôvode bájok, 1724), v ktorom porovnáva indickú a grécku mytológiu. V tomto diele podporuje teóriu, že podobné bájky vznikajú nezávisle vo viacerých kultúrach naraz.

Bernard Le Bovier de Fontenelle držal krok s vedeckým pokrokom a písal si listy s vedcami vo väčšine európskych krajín.

Od roku 1691 bol členom Francúzskej akadémie. V roku 1757 zomrel v Paríži vo veku 99 rokov. Svoju dlhovekosť údajne pripisoval častej konzumácii jahôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet